Rødstjert hann. Av /NTNU. CC BY 2.0

rødstjert

Rødstjert hunn

Lisens: CC BY 2.0
Rødstjert hann
Lisens: CC BY 2.0

Rødstjert

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Rødstjert er en fugleart i fluesnapperfamilien. Den er en trekkfugl som finnes over hele Norge om sommeren.

Faktaboks

Også kjent som
Phoenicurus phoenicurus engelsk: common redstart

Beskrivelse

Rødstjerten er omtrent 15 centimeter lang og veier om lag 15–17 gram, noe som er litt mindre enn en kjøttmeis. Hannen har svart strupe og ansikt med hvit panne. Brystet og halen, som stadig pendler fort opp og ned, er rødbrune. Hunnen er ellers nokså ensfarget gråbrun. Rødstjerten har en meget melodisk sang. Den begynner å synge veldig tidlig, mens det ennå er mørkt.

Næring

Rødstjerten er insekteter, og den oppfører seg ofte som en fluesnapper; den sitter åpent og gjør plutselig utfall mot flygende insekter.

Formering

Rødstjerten legger reiret i mange former for hull og til dels i fuglekasser. De 6–7 eggene er blå. Eggene ruges i to uker, og ungene forlater reiret etter 14–15 dager. Reiret lages av strå, mose og mer fjær enn hos svarthvit fluesnapper.

Utbredelse og bestand

Arten hekker i hele Europa til Sentral-Asia. I Norge finnes den over hele landet. Den kan ha tilhold i hager og parker, men er først og fremst en karakterart for de åpne, skrinne furuskogene, gjerne i høyereliggende strøk.

Norsk Ornitologisk Forening har vurdert bestanden til å telle mellom 175 000 og 375 000 par. Mellom 1970 og 1990 var bestanden i svak tilbakegang, men norske hekkefugltakseringer fra 2014 antyder en svakt økende bestand i Norge.

Trekk

Rødstjerten tilbringer vinteren i Afrika sør for Sahara. Den kommer tilbake til Norge i april–mai.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Morten Riise-Hanssen

Observerte minst 4 rødstjerter på hytta til kjæresten min på nesodden! Den ser ut til å trives godt der. Meget hyggelig bekjentskap:)

svarte Ida Jackson

Hei Dickie! Så stas at du har sett masse rødstjert! Kanskje du har tatt et bilde av den du kunne beriket leksikonartikkelen med? Eller kanskje du tar et neste gang du ser en? MvhIda Jacksonnettansvarlig

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg