rødstjert

Rødstjert

av . Begrenset gjenbruk
Rødstjert hunn av /NTNU. CC BY 2.0
Rødstjert hann av /NTNU. CC BY 2.0

Rødstjert, fugleart i trostefamilien. Vekt ca. 15–17 g, litt mindre enn kjøttmeis. Hannen har svart strupe og ansikt med hvit panne. Brystet og halen, som stadig pendler fort opp og ned, er rødbrune. Hunnen er ellers nokså ensfarget gråbrun.

Faktaboks

Også kjent som
Phoenicurus phoenicurus

Sangen er meget melodisk og høres ofte om natten.

Ruger i hele Europa til Sentral-Asia, i Norge over hele landet fra byenes parker til opp i fjellskogen.

Den norske bestanden synes å ha hatt en tilbakegang siden 1960-årene, særlig i lavlandet i Sørøst-Norge.

Legger reiret i mange former for hull og til dels i fuglekasser. De 6–7 eggene er mørkeblå, mens den vanligste fuglekassearten, svarthvit fluesnapper, har mer lyseblå egg. Eggene ruges i 2 uker, og ungene forlater reiret etter 14–15 dager. Reirmaterialet er strå, mose og mer fjær enn hos svarthvit fluesnapper.

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Morten Riise-Hanssen

Observerte minst 4 rødstjerter på hytta til kjæresten min på nesodden! Den ser ut til å trives godt der. Meget hyggelig bekjentskap:)

svarte Ida Jackson

Hei Dickie! Så stas at du har sett masse rødstjert! Kanskje du har tatt et bilde av den du kunne beriket leksikonartikkelen med? Eller kanskje du tar et neste gang du ser en? MvhIda Jacksonnettansvarlig

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg