Steinskvett (hann) mater unge med insekt. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

steinskvett

Steinskvett (hannfugl). Bildet er tatt i Sverige.
Steinskvett
Av /Shutterstock.
Steinskvett (hunnfugl). Bilde fra Nederland.
Steinskvett
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Steinskvett er en art av fugler i fluesnapperfamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Oenanthe oenanthe, dialektnavn: steindulp, steinsmekk, steinjærp, stikkelt, seselsjit, med fler. engelsk: northern wheatear

Beskrivelse

Steinskvett
Lisens: CC BY SA 3.0

Kroppslengden er cirka 15 centimeter, og de veier om lag 25 gram. Hannen har grå overside, hunnen er brun, og begge har blek, brunoransje underside. De har lysende hvit overgump og indre del av halen.

Sangen er en eksplosiv, knitrende strofe som gjerne fremføres fra en opphøyd sitteplass. Iblant har den også sangflukt.

Formering

Reiret plasseres i en steinrøys eller liknende. De 5–7 lyseblå eggene ruges av hunnen i 14 dager. Ungene blir flyvedyktige etter cirka 15 dager. De neier stadig, vipper med halen, og varsler med en smekkende lyd når de er engstelige.

Utbredelse og bestand

Steinskvetten hekker i store deler av de nordlige verdensdelene. Den finnes i hele Norge fra havkanten til steinurene i høyfjellet, med vel så stor utbredelse som heipiplerke og løvsanger. Norsk Ornitologisk Forening har vurdert bestanden til mellom 200 000 og 500 000 par.

Trekk

Steinskvett er trekkfugl som tilbringer vinteren i Vest-Afrika, inntil Sahara.

Systematikk

Slekten Oenanthe omfatter minst 20 arter, alle med ordet steinskvett i navnet. Særlig mange arter i slekten finnes i tørrmarksområdene i Nord-Afrika og Midtøsten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg