Hannfugl av buskskvett av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

buskskvett

Saxicola rubetra, buskskvett. Foto fra: Lille Vildmose, Danmark

Saxicola rubetra, buskskvett. Foto fra: Ertholmene, Danmark

Buskskvett er en fugleart i fluesnapperfamilien. Den er omtrent like stor som en kjøttmeis. På issen, rygger og haledekkfjærene er den spraglet i svart og brunt, og overgumpen er ikke hvit som hos en steinskvett. Undersiden av fuglen er blek brungul til hvit, og den har en hvit stripe over øyet. Hunnen har mørkebrune kinn, mens hannen har svarte kinn og svarte og hvite vingetegninger.

Faktaboks

også kjent som:
Saxicola rubetra

Utbredelse og levevis

Buskskvetten er utbredt fra De britiske øyer østover gjennom Nord- og Mellom-Europa til Vest-Sibir og Iran. Den er en vanlig hekkefugl i Norge over mesteparten av Sør- og Midt-Norge, mer fåtallig i Nord-Norge. Buskskvettene forekommer i åpent landskap fra kysten og opp til bjørkebeltet, og bygger reir på bakken. De 5–7 mørkt blågrønne eggene, av og til med enkelte brunaktige flekker, ruges av hunnen i 12–14 dager før de klekkes. Busksvetten er en trekkfugl, og overvintrer hovedsakelig i Afrika sør for Sahara.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev David Tørre Asprusten

Hei! Bildet til høyre på den tredje nederste linjen er ikke en buskskvett. Jeg stusset da jeg så bildet, og har fått klarert med en fuglekjenner at det er en svarthvit fluesnapper. Når vi først er inne på bilder, kanskje kunne det passe med et bilde til av en hunnbuskskvett? Vennlig hilsen David

skrev Tom Schandy

Takk for kommentar. Jeg har ikke kommet så langt ennå, men det ser ut som du har rett. Takker.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg