buskskvett

Buskskvett, fugleart i trostefamilien. Stor omtrent som kjøttmeis. Isse, rygg og haledekkfjær spraglet i svart og brunt. Overgumpen er ikke hvit som hos steinskvett. Undersiden er blek brungul til hvit. Hvit stripe over øyet og mørkebrune kinn hos hunnen, hos hannen svarte kinn og svarte og hvite vingetegninger. Utbredt fra De britiske øyer østover gjennom Nord- og Mellom-Europa til Vest-Sibir og Iran. Vanlig hekkefugl i Norge over mesteparten av Sør- og Midt-Norge, mer fåtallig i Nord-Norge. Forekommer i åpent landskap fra kysten og opp til bjørkebeltet. Reir på bakken. De 5–7 mørkt blågrønne eggene, av og til med enkelte brunaktige flekker, ruges av hunnen i 12–14 dager før de klekkes. Trekkfugl som hovedsakelig overvintrer i Afrika sør for Sahara.

Faktaboks

Også kjent som
Saxicola rubetra

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg