Buskskvett, fugleart i trostefamilien. Stor omtrent som kjøttmeis. Isse, rygg og haledekkfjær spraglet i svart og brunt. Overgumpen er ikke hvit som hos steinskvett. Undersiden er blek brungul til hvit. Hvit stripe over øyet og mørkebrune kinn hos hunnen, hos hannen svarte kinn og svarte og hvite vingetegninger. Utbredt fra De britiske øyer østover gjennom Nord- og Mellom-Europa til Vest-Sibir og Iran. Vanlig hekkefugl i Norge over mesteparten av Sør- og Midt-Norge, mer fåtallig i Nord-Norge. Forekommer i åpent landskap fra kysten og opp til bjørkebeltet. Reir på bakken. De 5–7 mørkt blågrønne eggene, av og til med enkelte brunaktige flekker, ruges av hunnen i 12–14 dager før de klekkes. Trekkfugl som hovedsakelig overvintrer i Afrika sør for Sahara.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.