Ficedula parva

Ficedula parva, dvergfluesnapper. Foto fra: Ertholmene, Danmark

Ficedula parva

Ficedula parva, dvergfluesnapper. Foto fra: Ertholmene, Danmark

Dvergfluesnapper er en fugleart i fluesnapperfamilien. Den er den minste fluesnapperen vi har i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk: red-breasted flycatcher
Vitenskapelig navn
Ficedula parva
Beskrevet av
(Bechstein, 1792)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Dverfluesnapperen er 11–12 cm stor. Begge kjønn har brun overside og minner om hunnen hos svarthvit fluesnapper, men skiller seg ved at de har en karakteristisk hvit lengdebord langs begge sider av halen. I tillegg er strupen hos hannen oransje-brun, og hos hunnen og ettårige hanner er den blek hvit-oransje. Resten av undersiden er hvit.

Sangen begynner med noen spisse, korte toner etterfulgt av en rytmisk svarthvitfluesnapper-aktig midtparti og avsluttes med en langsom serie med fallende toner.

Næring

Dvergfluesnapperen tar flygende insekter som de andre fluesnapperne.

Utbredelse og bestand

Dvergfluesnapperen er en svært sjelden hekkefugl i Norge. I følge Norsk Ornitologisk Forening teller bestanden ett til fem par. Det første hekkefunnet ble gjort i Hedmark (Innlandet) i 1982. Den hekker for øvrig i Danmark og Sverige og videre mot sørøst.

Den trives i skog med rik undervegetasjon og gjerne en bekk i nærheten. Velger primært løvskog.

Trekk

Dvergfluesnapperen er en trekkfugl og opptrer regelmessig i Sør-Norge i trekktiden. Den overvintrer i India og Pakistan.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Ficedula parva
Artsdatabanken-ID
4350
GBIF-ID
2492605

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg