Franske alpejegere på ski under kampene ved Narvik i 1940.
NTB scanpix.

Alpejegere er en type infanteriavdelinger spesialisert, trent og utrustet, for kamp i fjellterreng. Flere land i Mellom-Europa har lenge hatt slike avdelinger, og har det ennå. Alpejegere omtales også som bergjegere.

Opprinnelig var alpejegere et friskarekorps (Cacciatori delle Alpi) som den italienske frihetskjemperen Guiseppe Garibaldi organiserte i 1859. I Italia inngår alpejegere fortsatt i infanteriet. Alpini er den eldste fortsatt virksomme alpejegeravdeling i verden, opprettet i 1872, og med tjeneste fra en rekke kriger, inklusive de to verdenskrigene og de to italiensk-etiopiske krigene. Under første verdenskrig kjempet Alpini mot to andre alpejegeravdelinger; det østerriksk-ungarske Kaiserjäger og det tyske Deutsches Alpenkorps. Sistnevnte var en alpejegerdivisjon i Det tyske keiserriket, og ble opprettet i 1915 etter at tyske avdelinger hadde blitt utfordret av franske alpejegere fra Chasseurs Alpins. Italienske alpejegere er i dag underlagt Comando Truppe Alpine, etablert i 1945.

Chasseurs Alpins ble opprettet i 1888, og eksisterer fortsatt som spesialisert fjellinfanteri i den franske armé. Styrken ble etablert for å kunne stå i mot angrep fra de italienske Alpini. Franske alpejegere deltok i den fransk-polske styrken under kampene ved Narvik i 1940,etter først å ha kjempet i Namsos, gjennom Le corps expéditionnaire français en Scandinavie, ledet av general Antoine Marie Émile Béthouart. Der, og i Bjerkvik, kjempet de mot tyske berjegere (gebirgsjäger; tidvis også omtalt som alpejegere) i 2. bergjegerdivisjon, ledet av general Eduard Dietl.

Etter andre verdenskrig har franske, italienske og tyske alpejegere deltatt på øvelser i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg