kongslys

Fiolkongslys har fiolette blomster og ganske spinkel stengel, men tydelig bladrosett.
Verbascum phoeniceum
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kongslys er en slekt i brunrotfamilien. Dette er meget høye urter med spredt bladstilling, og blader og stengler er ofte tett ullhåra. De fleste artene har gule, femtallige blomster og karakteristisk hår på pollentrådene. Det er omtrent 360 arter i verden og to av dem er viltvoksende i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Verbascum
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Verbascum speciosum bygger opp en stor bladrosett første året og produserer en meget høy og kraftig blomsterstengel i andre året. Planta dør normalt etter fruktsetting.
Verbascum speciosum bladrosett
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kongslysartene er enten flerårige eller toårige. De toårige har en stor bladrosett første året som overvintrer. Kongslysplantene har en rett, høy stengel med blader spredtstilt på stengelen. Blomstene sitter enten enkeltvis i bladhjørner, i knipper i bladhjørner eller som en tett samling i toppen av planta. Blomstene er samkrona og skålforma, men kronene er meget grunne med fem store fliker som overfladisk kan se ut som fem kronblader. Kronene er ikke helt symmetriske. Den vanligste blomsterfargen er gul, men det finnes også hvite og fiolette.

Det er fem, eller sjeldent fire, pollenbærere, der flere av pollentrådene er tett besatt med hår som ofte er i en annen farge enn krona. Fruktene er kapsler som har mange frø og som ofte står gjennom hele vinteren og kan spre frø.

Arter i Norge

I Norge er det to arter som regnes som opprinnelig viltvoksende: mørkkongslys og filtkongslys.

En rekke andre arter som den fiolettblomstrende fiolkongslys, dyrkes som prydplanter og finnes av og til forvillet. Flere av disse er vurdert for Fremmedartslista, men ingen av dem er vurdert til stor risiko for etablering og spredning.

Noen arter vurderes til å kunne få økt spredning i årene framover:

  • prydkongslys (Verbascum densiflorum)
  • tyrkerkongslys (Verbascum olympicum)
  • hjertekongslys (Verbascum phlomoides)
  • praktkongslys (Verbascum speciosum)
  • melkongslys (Verbascum lychnitis)

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kongslys
Verbascum
Artsdatabanken-ID
102590
GBIF-ID
2928970

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg