botnegras

Botnegras vokser i ferskvann med rosett på bunnen og blomstene over vannet.
Botnegras, plante
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Botnegras er en flerårig plante som vokser i ferskvann, med bladrosett på bunnen og lyseblå blomster over vannet. Arten er en karakterplante for næringsfattige (oligotrofe) innsjøer i lavereliggende områder sørfra til Nordland. Botnegras regnes nå til klokkefamilien, men hører til den delen av familien som ikke har den typiske klokkeforma blomsten; botnegras har som andre lobeliaarter ensymmetrisk blomst.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lobelia dortmanna
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Botnegras har tosymmetriske blomster
Botnegras, enkeltblomst
Lisens: CC BY SA 3.0

Arten har bladrosett av linjeforma, butte blad som er nedbøyde i spissen og har to luftekanaler – noe som fører til at rosettene flyter opp om bunne forstyrres og rosettene løsner. Stengelen har noen få små blader og ender i et fåtall lyseblå til nær hvite blomster som har todelt overleppe og tredelt underleppe.

Blomstene har det samme pollineringsystemet med sekundær pollnepresentasjon som andre klokkeblomster , men hos botnegras kan arrmodning skje allerede i knoppstadiet slik at sjølpollinering kan skje. Dette er trolig en tilpasning til voksestedet; på grunn av uforutsigbar vannstand vil det kunne skje at rosetten står så dypt at blomsten ikke når opp over vannflata og sjølpollinering kan derfor skje under vann. De blomstene som når opp over vannflata er utprega førsthannlige og det er trolig at de besøkes av insekter som pollinerer.

Fruktene hos botnegras er kapsler som hos andre klokkearter. Der kapslene utvikles over vannflata, åpnes kapselen via sprekker og frøene slippes ut på vannoverflata der de flyter en stund før de synker til bunns. Der kapslene dannes under vannoverflata råtner kapslene bort slik at frøene synker til bunns.

Utbredelse

Botnegras har en rosett av korte blader med to luftkanaler som gjør at de flyter opp om de løsner fra bunnen.
Botnegras, bladrosett
Lisens: CC BY SA 3.0

Botnegras er ganske vanlig i næringsfattige innsjøer med klart vann ("Lobelia-sjøer") og stillestående elver i lavereliggende områder av Sør-Norge og langs kysten til Nordland. Arten er registrert til nesten 900 meter over havet i Buskerud.

Artens verdensutbredelse er Europa, østover til nordvestlige deler av Russland samt nordlige kystområder i Nord-Amerika.

Navn

Det norske navnet har belegg hos Høeg fra en kilde i Fyresdal, men her kan navnet også ha dekket andre bunnlevende rosettplanter som vasshår (Callitriche).

Det systematiske navnet henspiller på to plantekyndige fra tidligere tider: Matthias Lobelius som var flamsk botaniker blant annet i tjeneste som botaniker for Jakob 1 av England, og Johannes (Jan) Dortmann, som var en nederlandsk apoteker og botaniker på 1600-tallet.

Faktaboks

botnegras
Lobelia dortmanna
Artsdatabanken-ID
100958
GBIF-ID
5408512

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg