Fjellbjørkeskog i skoggrensa
Fjellbjørkeskog i skoggrensa. Fra Grønlihovda i Vestre Slidre kommune i Innlandet fylke.
Fjellbjørkeskog i skoggrensa
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Fjellbjørkeskog
Fjellbjørkeskog i Storgrytdalen i Stor-Elvdal kommune i Innlandet.
Fjellbjørkeskog
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Hagemarkskog
Hagemarkskog med bjørk på Ringerike i Viken.
Hagemarkskog
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Nordlig, såkalt boreal, lauvskog er skog innen den boreale klimasonen som består av sommergrønne lauvtrær.

Faktaboks

Også kjent som

boreal løvskog

I Norge er boreal lauvskog mest utbredt opp mot fjellet, der dunbjørk er dominerende treslag, med innslag av rogn, osp, gråor, selje og hegg. Slik skog kalles også fjellbjørkeskog og danner oftest skoggrense mot snaufjellet.

Utenfor granas naturlige utbredelsesområde, som på Vestlandet og nord for Saltfjellet er det boreal lauvskog også i lavlandet ut mot kysten, ofte kalt oseaniske lauvskoger. I lavlandet finnes i tillegg mindre arealer av boreal lauvskog med hengebjørk. På flommark langs bekker og elver er det boreal lauvskog med gråor.

Volumet av lauvtrær har økt i perioden 1990–2018. Osp og gråor er de mest utbredte lauvtreslagene etter dunbjørk, og har økt med 60–70 prosent i volum. Tilsvarende har andre arter, slik som eik, rogn og selje, hatt en tilsvarende volumøkning, eik med så mye som 70 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg