bombe

Bombe. Britiske bomber fra den annen verdenskrig. Den øverste, en 5,45 tonns bombe, er av samme type som den som ble brukt mot det tyske slagskipet Tirpitz. Den nederste er en 10 tonns bombe. Senere har man tatt i bruk raketter for å oppnå den samme eksplosive effekt med mindre bomber.

Bombe av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Bombe, hult legeme fylt med sprengstoff eller annet ødeleggelsesmiddel.

Faktaboks

Etymologi
av gresk ‘dump lyd’

Man skjelner mellom sprengbomber, som er fylt med høyeksplosivt sprengstoff, og som gir spreng-, sjokk- eller splintvirkning; gassbomber, som forgifter mennesker og dyr, vekster eller vann; røykbomber, fylt med røykutviklende stoff for røyklegging av områder eller målmarkering; brannbomber, f.eks. fylt med bensin i geléform, napalm, lysbomber; atombomber med kjernefysisk sprengladning m.fl.

Bomber slippes fra fly eller fartøyer (dypvannsbomber mot undervannsmål), eller plasseres for hånd. Det siste gjelder bomber brukt f.eks. til attentat. Bombene er utstyrt med tennanordninger som kan være anslagsrør eller tidsbrannrør av ulik konstruksjon, kjemiske, elektriske, urverk. Det er utviklet flere typer målsøkende bomber og såkalte stand-off-bombs. De førstnevnte søker seg frem til det utpekte målet, mens de sistnevnte slippes utenfor rekkevidden av målets flyforsvar og styres eller søker seg frem til målet.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg