sekundærenergi

Sekundærenergi, sekundær energibærer, energibærer som er omdannet fra primærenergi til å bli en energivare. I energistatistikken skilles det mellom primærenergi og sekundærenergi. De primære energikildene som finnes i naturen er ofte på en form som gjør dem uegnet til bruk for energiformål. Derfor omdannes de til andre energiformer før de tas i bruk. Eksempler på sekundære energibærere er elektrisk energi, raffinerte brensler (for eksempel bensin, diesel) og syntetiske brensler som hydrogen. Felles for disse er at de ikke finnes i naturen, men må produseres på kunstig vis.

I energistatistikken vil en se at det primære energiforbruket er større enn det sekundære. Dette skyldes at konverteringstapet som oppstår når primærenergi omdannes til sekundærenergi, ikke inkluderes i det sekundære energiforbruket. Primære energibærere som brukes direkte uten at de er omdannet til andre former, for eksempel ved, blir imidlertid inkludert i det sekundære energiforbruket.

Det primære energiforbruket blir således et mål på hvor store naturressurser som tas ut, mens det sekundære energiforbruket uttrykker hvor energiavhengig et samfunn er.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg