Biđos er en matrett av reinsdyrkjøtt, poteter, grønnsaker og kjøttkraft. Retten regnes som samefolkets festmat. Navnet på retten er fra nordsamisk språk.

I den opprinnelige retten er kjøttkraft en sentral ingrediens. Kraft kokes ved at kjøtt og bein av rein trekkes i vann, gjerne i flere timer. På den måten får man en smakfull og næringsrik kraft/buljong som utgangspunkt.

Gulrot, løk og potet tilsettes kraften, sammen med kjøtt oppdelt i biter. Grønnsakene kokes møre, og retten smaksettes med salt, pepper og gjerne urter.

Krafta jevnes gjerne med hvetemel. Retten blir da som en slags suppelapskaus. Det finnes også oppskrifter der kjøttbitene vendes i hvetemel før steking og videre koking.

Det finnes ulike oppskrifter på bidos, og en enklere variant bruker reinsdyrskav eller annet beinfritt kjøtt av rein. Kjøttkrafta må dermed erstattes av vann, smaksatt med for eksempel buljongterning. Det kan også brukes andre grønnsaker som kålrot og purre.

Som for andre tradisjonsretter, finnes det mange ulike oppfatninger av hva som er den "rette" bidos. Retten har endret seg med matkulturens utvikling, og nye ingredienser har kommet til.

Potet og gulrot er relativt nye ingredienser i bidos. Før poteten ble utbredt på slutten av 1700-tallet, var brød tilbehøret til bidos. Selv om poteten har gjort sitt inntog i bidos, serveres gjerne retten fortsatt sammen med brød. Tyttebærsyltetøy også vanlig tilbehør.

Det tradisjonelle samiske kostholdet er preget av samenes liv tett på naturen. Hold av reinsdyr er videre et karakteristisk trekk ved den samiske kulturen, og har satt sitt preg på mattradisjonene. Utnyttelse av hele dyret er også et kjennetegn, på samme måte som for selvbergingshusholdet generelt.

Navnsettingen på retten bidos er hentet fra den nordsamiske matkulturen. Det finnes ulike navn på lignende retter i andre samiske kulturer.

Bidos kan minne om tradisjonsretten "småsteik", som finnes med ulik lokal navnsetting, bllant annet "kjøtt i mørtna" (nordnorsk betegnelse). Kjøtt av småfe eller storfe skjæres i litt store biter, vendes i mel og steikes før koking i kraft eller vann. Kraften jevnes eller tilberedes som en litt tynn brun saus, som kjøttet trekkes videre i. Serveres med potet og grønnsaker, og gjerne tyttebærsyltetøy.

Den ujevnede varianten av bidos skiller seg ikke vesentlig fra andre typer kjøttsupper og sodd, bortsett fra at reinsdyrkjøtt er en obligatorisk ingrediens.

  • Bongo, Marit G. Samisk mat år 2000.
  • Kaspersen, Ardis. Samisk mat og kultur. 1997. Landbruksforlaget
  • Jillker, Gustaf. Sydsamiskt mathantverk i tradition och nutid, 2007. Eldrimner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.