Tsjadsjøen er en forholdsvis grunn innsjø i Afrika som ligger mellom Tsjad, Kamerun, Nigeria og Niger.  Fra sørøst kommer hovedtilløpene fra elvene Chari og Logone. Det renner ingen elver ut fra Tsjadsjøen. Innsjøen er rik på fisk av varierte sorter.  Tørke og klimavariasjoner har det siste tiårene ført til stor nedgang i fisket og mange har gitt opp å leve som fiskere. Innsjøen har mange små øyer, og store papyrussumper. 

Strandlinjer viser at Tsjadsjøen tidligere var større enn den er i dag.  Innsjøen ble på sitt største, i 1963, målt til ca. 25 000 km2, med en gjennomsnittlig dybde på 1,5 m. Imidlertid har innsjøen alltid variert i størrelse; man frykter allerede på slutten av 1920-tallet at innsjøen kunne forsvinne, mens den aldri har vært større enn den var i 1963.  Tsjadsjøen har stor fordamping. Det driver mer eller mindre sand inn fra ørkenen, og avsetning fra inntakselvene varierer samt endringer i  vegetasjon er medvirkende årsaker til at vannstanden varierer. Det samme er  klimavariasjoner og økt bruk av vannet fra innsjøen til kunstig irrigasjon.

Hvorvidt Tsjadsjøen er i ferd med å tørke inn er det stor uenighet om. Mens mange politikere i landene rundt innsjøen ønsker penger til å endre elveløp slik at vanntilsiget i Tsjadsjøen vil øke kraftig, hevder enkelte forskere at vannvariasjonen i innsjøen er grunnet i naturlige klimavariasjoner og økt irrigasjon. Debatten om  Tsjadsjøen er med andre ord både politisk og faglig. 

Boko Haram har siden 2012 utført en rekke angrep på befolkningen som lever på øyer i Tsjadsjøen og området er i dag svært utrygt. 

I februar 2017 arrangerte Utenriksdepartementet en internasjonal giverlandskonferanse hvor Norge lovet å støtte landene rundt Tsjadsjøen (Nigeria, Niger, Kamerun og Tsjad) med inntil 1,6 milliarder kroner. Ett år etter konferansen er det forsatt få prosjekter som har sett dagens lys. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.