Tsjadsjøen

Tsjadsjøen desember 2016
Av .
Tsjadsjøen desember 1972
Av .

Artikkelstart

Tsjadsjøen er en forholdsvis grunn innsjø i Afrika som ligger mellom Tsjad, Kamerun, Nigeria og Niger. Fra sørøst kommer hovedtilløpene fra elvene Chari og Logone. Det renner ingen elver ut fra Tsjadsjøen. Innsjøen var rik på fisk av varierte sorter, men tørke og klimavariasjoner har det siste tiårene ført til stor nedgang i fisket. Mange har måttet gi opp å leve som fiskere. Innsjøen har mange små øyer og store papyrussumper.

Faktaboks

Uttale
tsjad-
Også kjent som
fransk Lac Tchad

Størrelse

Strandlinjer viser at Tsjadsjøen tidligere var større enn den er i dag. Innsjøen ble på sitt største, i 1963, målt til cirka 25 000 kvadratkilometer, med en gjennomsnittlig dybde på 1,5 meter. Imidlertid har innsjøen alltid variert i størrelse; man frykter allerede på slutten av 1920-tallet at innsjøen kunne forsvinne, mens den aldri har vært større enn den var i 1963. Tsjadsjøen har stor fordamping. Det driver mer eller mindre sand inn fra ørkenen, og den varierende avsetningen fra inntakselvene, samt endringer i vegetasjon, er medvirkende årsaker til at vannstanden varierer. Det samme er klimavariasjoner og økt bruk av vannet fra innsjøen til kunstig irrigasjon.

Det er stor uenighet om hvorvidt Tsjadsjøen er i ferd med å tørke inn. Mens mange politikere i landene rundt innsjøen ønsker penger til å endre elveløp slik at vanntilsiget i Tsjadsjøen vil øke kraftig, hevder enkelte forskere at vannvariasjonen i innsjøen er grunnet i naturlige klimavariasjoner og økt irrigasjon. Debatten om Tsjadsjøen er med andre ord både politisk og faglig.

Politiske forhold

Boko Haram har siden 2012 utført en rekke angrep på befolkningen som lever på øyer i Tsjadsjøen, og området er i dag svært utrygt.

I februar 2017 arrangerte Utenriksdepartementet en internasjonal giverlandskonferanse hvor Norge lovet å støtte landene rundt Tsjadsjøen (Nigeria, Niger, Kamerun og Tsjad) med inntil 1,6 milliarder kroner. Ett år etter konferansen er det fortsatt få prosjekter som har sett dagens lys. De humanitære behovene for folk som lever på øyer i Tsjadsjøen eller i områdene rundt innsjøen er store og økende.

I mars 2020 drepte Boko Haram 93 tsjadiske soldater ved Lake Tsjad. Drapene ble gjengjeldt med en militær offensiv ledet av daværende president Idriss Déby hvor flere enn 1000 Boko Haram-sympatisører ble drept.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg