Tsjadsjøen, en grunn, avløpsløs innsjø i Afrika, delt mellom Tsjad, Kamerun, Nigeria og Niger. Hoveddelen av innsjøen ligger i dag i Tsjad og Kamerun. Fra sørøst kommer hovedtilløpene Chari og Logone. helt til det siste tiåret inneholdt innsjøen var svært mange og mange forskjellige fisker. Tørke og klimavariasjoner har ført til stor nedgang i fisket og mange har gitt opp å leve som fiskere. Innsjøen har mange små øyer, og store papyrussumper. 

Strandlinjer viser at Tsjadsjøen tidligere har hatt et meget stor utstrekning. Innsjøen ble i 1963 mål til ca. 25 000 km2, med en gjennomsnittlig dybde på 1,5 m. Innsjøen har senere skrumpet inn ytterligere, og den ble i 2003 målt til ca. 1500 km2. Tsjadsjøen har stor fordamping, det driver sand inn fra ørkenen, og økende elveavsetninger og tiltagende vegetasjon er medvirkende årsaker til av innsjøen tørker inn.

I tillegg er bruken av vann til kunstig vanning økt betrakelig siden midten av 1980-årene.

Boko Haram har siden 2012 utført en rekke angrep på befolkningen som lever på øyer i Tsjadsjøen og området er i dag svært utrygt, både av klimatiske årsaker og terror

I februar 2017 arrangerte Utenriksdepartementet en internasjonal giverlandskonferanse hvor Norge lovet å støtte landene rundt Tsjadsjøen (Nigeria, Niger, Kamerun og Tsjad) med inntil 1,6 milliarder kroner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.