avosett

Avosetten (Recurvirostra avosetta) har en hvit og svart fjærdrakt og et spinkelt nebb med en særegen oppoverbøyd form. Foto fra: Store Vrøj ved Kalundborg

Artikkelstart

Avosett er en fugleart i avosettfamilien. Den er en stor og høyreist vadefugl med et særegent oppoverbøyd nebb. Avosetten hekker i Danmark og Sør-Sverige, mens den i Norge bare opptrer som en tilfeldig og sjelden gjest langs kysten.

Faktaboks

Uttale
avosˈett
Etymologi
fra fransk, italiensk
Vitenskapelig navn
Recurvirostra avosetta
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758

Beskrivelse

Den er omtrent på størrelse med en tjeld, men de lange bena gjør at avosetten har en mer høyreist kroppsform. Avosettens hvite og svarte fjærdrakt er svært karakteristisk, og skiller den lett fra andre vadefugler. Det lange og spinkle nebbet er svart, og har en særegen oppoverbøyd form.

Formering

Reiret er en grop i bakken som gjerne er fôret med litt tørt gress. Den legger tre–fire egg som ruges i 23 til 25 dager. Avosetten hekker ofte i store kolonier der det kan være kort avstand mellom hvert reir.

Næring

Avosetten spiser hovedsakelig små virvelløse dyr. Disse fanges ofte like under vannoverflaten, ved at den beveger nebbet horisontalt frem og tilbake, mens den går rolig fremover på grunt vann med mudderbunn.

Vandringer og utbredelse

Avosett (Recurvirostra avosetta) i flukt. Foto fra: Borreby Mose, Danmark

Avosetten hekker ved kysten og langs grunne innsjøer med høyt saltinnhold, og den foretrekker åpne områder med sparsom vegetasjon. I Europa har avosetten en spredt utbredelse, og den hekker nord til Danmark og sørlige deler av Sverige. Fra Europa hekker den videre østover i et belte gjennom Sentral-Asia helt til Stillehavet. Den hekker også og Øst- og Sør-Afrika.

Forekomst i Norge

Noen få par av avosett hekket sporadisk på Jæren og i Østfold i perioden 1973 til 2000. Etter det er den bare påtruffet som en tilfeldig, men nær årviss, gjest i Norge. Flertallet av de avosettene som opptrer i Norge blir påtruffet langs kysten i perioden april–juni.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

avosett
Recurvirostra avosetta
Artsdatabanken-ID
3715
GBIF-ID
2480259

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg