avosett

Avosett, Recurvirostra avosetta. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Avosett av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Avosett, fugleart i avosettfamilien. En slank vadefugl med smalt, svart og oppoverbøyd nebb. Svart hette, hvite vinger med svarte spisser og svarte striper på oversiden.

Faktaboks

Uttale
avosˈett
Etymologi
fra fransk, italiensk
Også kjent som
Recurvirostra avosetta

Formering

Reiret er en grop i bakken, ofte i kolonier på 10–70 par. Legger 3–4 egg som ruges i 23–25 dager.

Levevis

Lever hovedsakelig av små virvelløse dyr som den får tak i ved å bevege nebbet horisontalt frem og tilbake mens den går fremover på grunt vann med mudderbunn.

Vandringer  og utbredelse

Avosetten er trekkfugl som hekker i Europa nord til Sør-Skandinavia, samt videre østover gjennom Sentral-Asia til Stillehavet og over store deler av Afrika. Påtreffes langs kysten her i landet. Den hekket med noen få par på Jæren i perioden 1973–94, men påtreffes bare tilfeldig i øvrige deler av landet.

Etableringen som hekkefugl i Norge må sees i sammenheng med en generell bestandsøkning i Europa opp mot 1970-årene. Senere er den europeiske bestanden gått tilbake og teller trolig 30 000–40 000 par.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg