New Zealand, parlamentsbygningen i Wellington

Parlamentsbygningen i hovedstaden Wellington, the Beehive 'bikuben'

Forsamlingshus i Waitiangi

Maoriene utviklet på slutten av 1800-tallet forsamlingshuset, som gjerne var kunstferdig utskåret og dekorert. Bildet viser interiøret i et forsamlingshus i Waitangi.

Forsamlingshus i Waitiangi
Av .
New Zealand (arkitektur)

New Zealand har en rekke av verdens største bygningskomplekser i tre. Blue Baths Building i Rotorua ble bygd som sanatorium på slutten av 1800-tallet.

Av /KF-arkiv ※.
pataka

Et tradisjonelt maorisk oppbevaringshus, pataka.

pataka
Av .

ArkitekturenNew Zealand bærer preg av maorienes byggeskikk i tre, og av at landet ble en britisk koloni fra 1840. På 1800-tallet ble vestlig arkitektur introdusert, hovedsakelig britisk inspirert.

Maoriene utviklet en særegen trearkitektur, kunstferdig utskåret og dekorert. Whare whakairo (rammehus i tømmer), pataka (oppbevaringshus) og pa (palisade-landsby) er alle opprinnelige bygningsformer hos maoriene.

William Mason var New Zealands første ledende arkitekt. Siden har landet fulgt internasjonale arkitekturstrømninger.

Historie

Både William Mason og de fleste andre arkitekter ble utdannet i Storbritannia, og deres arkitektur avspeiler den britiske imperiekulturen. Særlig utbredt ble trekirker i nygotisk stil; noen er store og flotte og mange står fortsatt. De ledende arkitektene i nygotisk trearkitektur var Frederick Thatcher, Benjamin Woolfield Mountfort og Thomas Turnbull.

Maoriene utviklet på sin side i samme periode to forskjellige bygningstyper, whare runanga (forsamlingshuset) og whare karakia (kirken), og konkurrerte om å bygge de største og mest imponerende eksemplene. Vestlig teknologi ble brukt i konstruksjonen av disse bygningene, som utmerker seg ved fine treskjæringer og dekorasjoner. Etterfølgende maorimotstandsbevegelser dannet grunnlag for noen utmerkede bygninger, slik som forsamlingshusene i Ruatahuna (1870–1888), Te Kuiti (1872), Te Teko (1882) og Waituhi (1883).

Regionalisme

Inndelingen av New Zealand i provinser utviklet en regionalisme i arkitekturen i Auckland, Wellington, Nelson, Christchurch og Dunedin. Som i kirkearkitekturen, ble mange av de mest imponerende verdslige bygningene reist i tre, blant annet William Masons nye regjeringsbygning i Auckland (1857), reist i en klassisk-inspirert stil. I Christchurch benyttet Mountfort nygotisk stil i flere offentlige bygninger samt i kirker.

Gullrushet i Dunedin i 1860-årene gav grunnlag for byens nye arkitektur. Verdt å nevne er Bank of New Zealand (1879–1883) tegnet av William Barnett Armson. Robert Arthur Lawson tegnet også en rekke bemerkelsesverdige bygninger i Dunedin, men er også kjent for bankbygninger i Oamaru, utført i en gresk-inspirert stil. William Henry Clayton tegnet regjeringsbygningene i Wellington (1876), som er blant verdens største trekomplekser. Mot slutten av 1800-tallet ble det reist en rekke bygninger i historisme (nygotikk, nyrenessanse, Queen Anne-stil); samtidig merkes en innflytelse fra Arts and Crafts Movement.

Nyorientering

Tendenser etter 1900 kjennetegnes av en søken etter lokal identitet, i kontrast til de britiske forbildene. Innflytelsen fra Arts and Crafts Movement merkes blant annet hos Samuel Hurst Seager og Basil Bramston Hooper. Offentlige bygninger i nybarokk var preget av britiske forbilder, blant annet i Dunedin Railway Station (1904–1907). Etter første verdenskrig merkes økende amerikansk påvirkning. Den californiske bungalowen ble svært populær i 1920-årene, mens en rekke arkitekter, blant annet Cecil Walter Wood, foretrakk den amerikanske kolonistilen. Arkitekturen i 1920- og 1930-årene var fortsatt preget av nygotikk og klassisisme. Etter jordskjelvet i Napier 1931 ble det reist bygninger i art deco-stil, noen med dekorative motiver fra maorikunsten. I Hastings ble det reist bygninger i spansk misjonsstil, art deco og klassisistiske stiler.

Modernisme

Modernismen slo først igjennom etter andre verdenskrig. Verdt å nevne er Minimalist Experimental House (1950) i Takapuna i Auckland. Fra 1950-årene dannet en rekke maoriarkitekter et alternativ til den internasjonale modernismen. I Fortuna Chapel (1958–1961), Wellington, tegnet av John Scott, merkes en syntese av gotikk, modernisme og elementer fra tradisjonell maoriarkitektur.

Nyere arkitektur

Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa
Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa
Av .

Karakteristisk for nyere arkitektur er bevisstheten om regional identitet og utvikling av en multikulturell arkitektur som forbinder moderne teknologi med landets kulturarv. New Zealands største og mest ambisiøse prosjekt i 1990-årene var byggingen av Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa i Wellington, tegnet av en gruppe arkitekter i Auckland i 1990.

Jordkjelvet i Christchurch 2011
New Zealand er i en jordskjelvsone, og jordskjelvsikring har hatt stor innvirkning på arkitekturen, kanskje særlig etter skjelvene i Christchurch i 2011-2012.
Jordkjelvet i Christchurch 2011
Av /NTB.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg