Wellington

New Zealands parlament - the Beehive (bikuben) - ligger i Wellington
The Beehive
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Wellington er hovedstaden i New Zealand, grunnlagt i 1840 ved Cookstredet på sørspissen av Nordøya.

Faktaboks

Uttale
wˈeliŋtən
Etymologi

Oppkalt etter den britiske feltmarskalken Arthur Wellesley, Hertugen av Wellington.

Også kjent som

Te Whanganui-a-Tara; Pōneke; Te Upoko-o-te-Ika-a-Māui.

Innbyggertall
422,700 (juni 2018)

Wellington er verdens sørligste nasjonale hovedstad, på 41° sør.

Hovedstad

New Zealands hovedstad ble flyttet fra den perifert beliggende Auckland, som hadde vært hovedstaden siden 1841, til Wellington i 1865. Wellington ble valgt på grunn av sin mer sentrale beliggenhet om lag halvveis mellom nord- og sørenden av landet. Mens Auckland vokste til å bli landets største by og finansielle sentrum, er Wellington sete for landets parlament, høyesterett (Supreme Court) og alle regjeringsdepartementene. Det forhenværende parlamentsbygget Old Parliament Buildings er verdens nest største trebygg. Det nåværende parlamentsbygget, Beehive, ble bygget i 1969-1979.

Wellington anses også som landets kulturelle sentrum: Nyen rommer flere universiteter og høyskoler, det fremste av dem Victoria University (1899), nasjonalmuseet og -galleriet Te Papa, nasjonalbiblioketet, to symfoniorkestre (deriblant nasjonalsymfonien NZSO), nasjonalballetten og flere av landets mest kjente teatre og kunstgallerier.

Samferdsel og næringsliv

Byen er en viktig samferdselsknutepunkt med gode vei- og jernbaneforbindelser til resten av Nordøya, en utmerket havn og internasjonal lufthavn.

Det drives variert industri i byen: Fremstilling av maskiner og transportutstyr, kjemiske produkter, tekstilvarer og næringsmidler, skipsverft og jernbaneverksted, servicenæring og forskning. Siden 2000-tallet har Wellington hatt filmproduksjon, og særlig drevet med animasjon, masker, kostymer og spesialeffekter for internasjonale produksjoner.

Befolkning

Byen ble rangert på 13. plass i verden på Mercer-listen (2016) for beste livskvalitet, rett etter København. Auckland havnet på 10. plass i samme ranking). Ifølge Deutsche Banks vurdering (2017-2018) kommer Wellington derimot på førsteplass i verden med hensyn til livskvalitet og lavest forurensning.

Historie

Gjennomreisende maorer benyttet området rundt det som ble Wellington fra minst år 1280, mens noen få små grupper av maorier hadde bosatt seg permanent i området da den første europeiske bosetting begynte i 1839-1840.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Caroline Elida Larsen

Kanskje dere kunne skrive litt mer informasjon om Wellington? : )

svarte Samuel Gray

Hei,

Helt riktig - takk for tipset! Det skal jeg ta inn i artikkelen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg