naxalitter

Artikkelstart

Naxalitter er medlemmer av en revolusjonær venstreradikal bevegelse i India. Den oppstod i Naxalbariområdet i West Bengal, drev omfattende geriljavirksomhet omkring 1970. Etter en motoffensiv fra sikkerhetsstyrkene 1971 ble deres stilling vesentlig svekket.

Faktaboks

Uttale
naxalˈitter

I 1990-årene var enkelte fraksjoner aktive, særlig i Bihar og Andhra Pradesh. Naxalittene er ideologisk forankret i maoismen, og har knyttet bånd til maoistgeriljaen i Nepal. Bevegelsen har aktivitet i delstatene Jharkand, Vest Bengal, Orissa, Bihar, Chhattisgarh, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh, og Karnataka.

I 2010 ble den maoistiska Naxalittbevegelsen et sentralt sikkerhetsspørsmål i India. Bevegelsens kamp mot regjeringen har krevd flere tusen sivile dødsofre. I områdene hvor bevegelsen er mest aktiv, er det stor utvinning av mineraler, men lite av gevinsten kommer lokalbefolkningen til gode.

Opprørsbevegelsen sier de kjemper for rettighetene til bønder og lokalbefolkning som de mener myndighetene har oversett i flere tiår. Retten til landområder er derfor en sentral sak for naxalittene.

Naxalittene ønsker å etablere et kommunistisk samfunn, gjennom en væpnet kamp mot det de mener er Indias "semi-koloniale" og "semi-føydale" form for styre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg