Alhambra. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Alhambra

Maurerne – araberne i Spania – førte med seg sin egen byggeskikk og sitt eget formspråk og kom særlig til å sette sitt preg på en rekke kirker og slott i Andalucía. Det kanskje mest berømte av alle maurernes slott er Alhambra, kalifens residens i Granada, oppført 1248–1390. Bildet viser Løvegården, overdådig utformet med bueganger og flisekledninger med arabesk-ornamenter.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Alhambra er et byggverk i Granada, Spania. Bygget er Spanias ypperste monument i sitt slag og står oppført på UNESCO verdenesarvliste. Alhambra ble bygd i perioden 1248–1390 på et høydedrag nær byen, og var de mauriske kalifenes residens.

Faktaboks

Uttale
alhˈambra
Etymologi
arabisk ‘den røde borg’

Yttermurene gir anlegget et festningsaktig preg, i kontrast til den indre, raffinerte prakten. På orientalsk vis er rommene samlet omkring en rekke gårder, hvorav Myrtegården og Løvegården især er overdådig utformet med bueganger, flisekledninger med arabeskornamenter, fontener og bassenger.

Byggverket ble sterkt skadet da maurerne ble fordrevet i 1492, og senere av Karl 5s byggevirksomhet, men er i nyere tid blitt omsorgsfullt restaurert. I nærheten ligger den særdeles grasiøse sommerresidensen Generalife.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg