Faktaboks

Joseph Addison
Uttale
ˈædisn
Født
1. mai 1672, Milston, Wiltshire
Død
17. juni 1719, London
Addison, Joseph

Joseph Addison

Addison, Joseph
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Joseph Addison var en britisk forfatter og journalist, og er i ettertid særlig kjent som en av de ypperste i engelsk essaylitteratur. Ved universitetet i Oxford gjorde han seg bemerket ved sine latinske dikt. Ledende whigger skaffet ham i 1699 et stipend til et utenlandsopphold. Da han kom hjem etter fire års reiser på kontinentet, satt toryene ved makten. Imidlertid skrev han, delvis på oppfordring, diktet The Campaign (1705) til forherligelse av Marlboroughs seier ved Blenheim. Det fikk en begeistret mottagelse og skaffet ham innbringende offentlige stillinger. I 1708 ble han parlamentsmedlem. Året etter oppholdt han seg i Irland som sekretær for visekongen.

I 1709 begynte Richard Steele å utgi bladet The Tatler, og Addison ble medarbeider. Da det gikk inn, utgav de sammen det berømte The Spectator fra mars 1711 til desember 1712. Addison skrev omtrent halvparten av de daglige essayene om sosiale og kulturelle temaer som utgjorde bladets hovedinnhold, og bidro ikke lite til å utbre fordragelighet og høyne det moralske nivået i tiden. Hans elegante, sikre språk hjalp til å utvikle en moderne stilfølelse i engelsk prosa.

Addisons litterære smak var utpreget nyklassisk, selv om han også hadde sans for eksempel for romantiske folkeviser. Hans klassiske tragedie Cato (1713) gjorde lykke blant annet fordi begge politiske partier tok den til inntekt for seg. I 1716 giftet han seg med enkegrevinnen av Warwick. Året etter ble han statsråd, men dårlig helse tvang ham snart til å søke avskjed.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Otten, Robert M.: Joseph Addison, 1982, isbn 0-8057-6824-6
  • Smithers, Peter: The life of Joseph Addison, 2nd ed., 1968

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg