Richard Steele

Faktaboks

Richard Steele
Sir
Uttale
sti:l
Født
1672
Død
1729

Richard Steele var en engelsk forfatter. Som ung skrev han The Christian Hero (1701), hvor han prøvde å vise at bare kristendommens prinsipper kan skape en stor mann. Han skrev også en rekke skuespill som innledet the sentimental comedy i England, blant annet The Tender Husband (1705).

Størst betydning fikk han imidlertid som grunnlegger av det kritiske og moraliserende tidsskrift, en sjanger som fikk tallrike etterlignere over hele Europa. I 1709 startet han The Tatler, og fikk etter hvert Joseph Addison som medarbeider. Da det gikk inn i 1711, startet de det enda mer berømte The Spectator (1711–1712), som med sine små essayer om litteratur, god smak, gode manerer og praktisk kristendom vant enorm popularitet. Et nytt og akseptabelt gentlemansideal trer frem i disse essayene, som også i stor utstrekning henvendte seg til, og bidrog til å fremme respekt for, kvinner.

Steele var en ivrig whig og brukte pennen i politikkens tjeneste. Han var oppriktig, impulsiv og idérik; Addison var mer intellektuell og en større stilist, og de utfylte hverandre på en glimrende måte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg