Bildet viser et lysfenomen observert fra Nord-Norge i 2009, og som på det tidspunktet ikke kunne forklares.
Senere kom det offisiell informasjon om at lysfenomenet skyldtes en mislykket russisk missiltest.
NASA.
Et stillbilde fra videoen «GIMBAL» frigitt av den amerikanske marinen viser et uidentifisert flyvende objekt.
NAVAIR - FOIA.

UFO er en forkortelse for «uidentifisert flyvende objekt» og brukes om fenomener på himmelen som det ikke synes å være noen rimelig forklaring på når de observeres.

Faktaboks

Også kjent som
forkortelse for engelsk Unidentified Flying Object, 'uidentifisert flygende objekt'

Ved inngående gransking viser det seg at de aller fleste observasjoner dreier seg om fugler, ballonger, droner, fly, helikoptre, raketter, satellitter, naturlige himmellegemer (spesielt planeten Venus og meteorer), atmosfæriske lys- eller lysbrytningseffekter, skyformasjoner, kulelyn, plasmafenomener i forbindelse med elektriske ledninger eller elektriske felter, lysreflekser, hallusinasjoner eller rett og slett narrestreker. De få tilsynelatende troverdige observasjonene man ikke finner noen forklaring på, blir av enkelte tatt som tegn på at Jorden har besøk fra andre himmellegemer.

Historisk sett er det mange eksempler på godt kvalifiserte vitner som har rapportert observasjoner av skive- og sylinderformede flyvende objekter som også har blitt registrert på radar, og ofte har jagerfly blitt sendt ut for å etterforske.

UFO-fenomenet har historisk sett blitt tatt meget alvorlig av amerikanske militær- og etterretningsorganisasjoner, og det har foreligget påstander om kobling mellom atomvåpen-relaterte installasjoner og UFO-observasjoner.

Seriøse studier av UFO-fenomener kalles ufologi. En kjent ufolog var den amerikanske astronomen Josef Allen Hynek (1910–1986).

Historikk

I 1972 på vei i en Apollo-kapsel på vei hjem fra månen til jorda, filmet astronauter et objekt som så veldig ut som et «romskip fra en annen verden». I ettertid har dette vist seg å være en del av deres egen farkost som syntes i bilderammen, og det er et eksempel på en UFO som viser seg å være noe helt annet.
NASA.

Beretninger om UFO-fenomener finnes langt tilbake i historien. Uttrykket «flying saucer», flygende tallerken, brukt for å beskrive en typisk form, skal stamme fra en avis i Texas etter en observasjon i 1878.

I noe nyere tid ble interessen for UFOer vekket til live igjen ved den amerikanske forretningsmannen og piloten Kenneth Arnolds observasjoner fra et lite fly ved Mount Rainier i staten Washington, USA, 24. juni 1947. Han så ni sirkelformede gjenstander som tilsynelatende fløy i formasjon med eksepsjonelt høy hastighet. En påstått styrt av en skiveformet gjenstand ved Roswell i New Mexico 2. juli 1947, sammen med en misvisende pressemelding fra en flybase i området, førte til anklager om hemmeligholdte funn og dekkoperasjoner som fortsatt vekker interesse blant UFO-interesserte.

I perioden 1948–1969 gjennomgikk det offentlige amerikanske Project Blue Book 12 618 rapporterte UFO-observasjoner. De fant naturlige eller menneskelagde forklaringer på flesteparten av dem, men det var ved prosjektets slutt ikke funnet noen forklaring på 701 av observasjonene. Det ble konkludert med at ingen av disse utgjorde noen trussel eller tydet på at det dreide seg om fartøyer av utenomjordisk herkomst.

Siden den gang har blant annet det amerikanske forsvaret studert observasjoner og bilder av UFOer, uten noen bevis for at de kan være romfartøyer styrt av intelligente vesener fra andre planeter.

På tross av undersøkelser som ikke viser tegn til utenomjordiske forklaringer, har oppmerksomheten omkring UFO-spørsmål vokst i takt med interessen for andre overnaturlige fenomener. UFO-organisasjoner er dannet i mange land, blant annet i Norge, men forsøk på å ta opp UFO-saken i FN har ikke ført frem. Sent i 2020 offentliggjorde den amerikanske marinen at de har opprettet en egen gruppe som skal analysere observasjoner av uidentifiserte flyvende objekter.

Hessdalsfenomenet

Den interstellare asteroiden Oumuamua fikk i 2017 mye oppmerksomhet da den sveipet gjennom solsystemet vårt, blant annet på grunn av sin spesielle lange og smale form - den er opptil 800 meter lang og rundt 100 meter bred, på grunn av sin uvanlige rotasjon og høye hastighet, og fordi den hadde en uvanlig akselerasjon eller hastighetsøkning gjennom solsystemet vårt.

EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY/M. KORNMESSER.

I Norge er særlig Prosjekt Hessdalen kjent. En rekke lysfenomener har blitt observert i Hessdalen nord for Røros. De første rapportene kom i 1981, og i 1998 ble verdens første målestasjon for ukjente lysfenomener satt opp. Fortsatt gjøres det observasjoner, men der det i 1984 var rundt 20 observasjoner i uka er det i 2020 rundt 20 observasjoner i året. Hittil har man ikke funnet noen entydig forklaring på observasjonene.

Oumuamua – et objekt fra et annet solsystem

I 2017 oppdaget astronomer et objekt i vårt solsystem, i en bane som tilsa at det måtte ha kommet fra utsiden av vårt eget solsystem. Dette var første gang et slikt objekt ble observert, og det fikk navnet Oumuamua – som er polynesisk og betyr speider. Objektet var langt og smalt og bevegde seg svært hurtig, noe som var uvanlig i forhold til andre objekter forskerne hadde observert tidligere, og Oumuamua fikk stor oppmerksomhet både blant forskere og i media. Det ble tidlig spekulert i om det kunne være en sonde fra en annen sivilisasjon, før ytterligere observasjoner viste at Oumuamua er en interstellar asteroide som sannsynligvis har reist gjennom verdensrommet i millioner av år.

Den amerikanske marinens videoopptak av UFOer

I 2020 frigav den amerikanske marinen tre videoopptak som viser uidentifiserte flyvende objekter. Det er amerikanske marinepiloter som har gjort opptakene. Det ble ikke gitt noen forklaring utover at man ikke hadde vært i stand til å forklare eller verifisere hva opptakene egentlig viste, men det går tydelig fram av videoene at det er flyvende objekter. Forskjellige forklaringer som uidentifiserte droner, instrumentfeil og fysiske fenomener er foreslått, men inntil videre er observasjonene ikke identifisert eller forklart.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (5)

skrev Solveig Løvhaug

Var nylig i Hessdalen og da fikk jeg et stort utslag på mitt måleinstrument, omtrent samtidig som 4 personer så en kort lysglimt. Mer informasjon se min blogg https://elektromagnetiskefelt.blog/2017/08/30/ufo-og-emf/#more-209. Mitt spørsmål er om det har blitt observert høye magnetiske verdier samtidig med UFO observasjoner andre steder i verden og om det fins noen teorier rundt det?

svarte Guro Djupvik

Hei Solveig, Vi har ikke så utfyllende stoff om UFO-observasjoner i leksikonet, men det stoffet vi har ligger under https://snl.no/UFO-religi%C3%B8sitet. Kanskje du finner noen svar der? Vennlig hilsen Guro i redaksjonen.

skrev Martin Skivenesvåg Johannessen

Eg er ikkje enig i noen redaksjonelle valg i denne artikkelen.

1) Det er misledende å bare trekke fram det amerikanske militæret sin interesse i fenomenet. Storbritannia, Frankrike, Canada, Brasil, Sovjet Unionen har studert fenomenet systematisk, og mange andre lands militære eller rom organisasjoner tar UFOer på alvor. I det siste har Japan oppdatert protokollene sine for når piloter ser UFOer, og Australia føyer seg i rekken av land som har fått atomanlegg besøkt av UFOer i nylig frigitte dokumenter.

2) Det er feil at ingen studier har kommet fram til at UFOer er noe spesielt. En rekke studier har funnet det motsatte, for eksempel Candada sin konkluderte med utenomjordisk oprinnelse. Det er bare å gå inn på Google Scholar og se. For eksempel:

The UFO evidence 1964 -
https://books.google.com/books?hl=no&lr=&id=1BJDAAAAIAAJ&oi=fnd&pg=PP11&dq=unidentified+flying+objects+ufo+evidence&ots=QXWpbxhnfH&sig=zqcz5M_zwcqO1YBkohH1Do2dgg0

A Scientific Study of the Unidentified Flying Objects in accordance with Anti- Gravity 2020 -
https://www.researchgate.net/profile/Sanjeevan_Roy/publication/344186953_A_Scientific_Study_of_the_Unidentified_Flying_Objects_in_accordance_with_Anti-_Gravity/links/5f59b027299bf1d43cf91264/A-Scientific-Study-of-the-Unidentified-Flying-Objects-in-accordance-with-Anti-Gravity.pdf

Introducing Physical Warp Drives 2020 -
https://arxiv.org/pdf/2102.06824.pdf

3) Det eneste eksempelet på UFO studie som er brukt i denne artikkelen er Project Blue Book, men det var ikkje en genuin studie av UFOer. Deklassifisert materiale sier rett ut at det Amerikanske milliæret på den tiden visste om UFOer og at PBB sitt oppdrag var å debunke UFOer for offentligheten. Deltakere og deklassifiserte dokumenter har inrømmet det i ettertid. Derfor er det misledende å bruke som eksempel på ufo studie:

The Report on Unidentified Flying Objects (av Project Blue Book sjefen)
https://books.google.no/books?hl=no&lr=&id=FZgeJ3uK6fUC&oi=fnd&pg=PA1&dq=unidentified+flying+objects+ufo+evidence&ots=JW92AtiYed&sig=uho8aiFBtrQYeZYDKQbFZIE2IsI&redir_esc=y#v=onepage&q=unidentified%20flying%20objects%20ufo%20evidence&f=false

New York Times debunker Project Blue Book
https://www.nytimes.com/2019/01/15/arts/television/project-blue-book-history-true-story.html

svarte Martin Skivenesvåg Johannessen

Luis Elizondo fra Pentagon og Nick Pope fra British Ministry of Defence er dagens svar på Josef Allen Hynek, talspersoner som bringer UFO tematikken fra det klassifiserte og ut i allmenheten.

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei, Martin, og takk for innspill! Vi skal vurdere momentene du nevner og om artikkelen bør endres. Hilsen Jostein i leksikonredaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg