Uidentifisert flyvende objekt, betegnelse på himmelfenomen som det i observasjonsøyeblikket ikke synes å være noen rimelig forklaring på. Ved inngående granskning viser det seg imidlertid at de aller fleste observasjoner kan tilbakeføres til fugler, ballonger, fly, helikoptre, raketter, satellitter, naturlige himmellegemer (spesielt planeten Venus og meteorer), atmosfæriske lys- eller lysbrytningseffekter, skyformasjoner, kulelyn, plasmafenomener i forbindelse med elektriske ledninger eller elektriske felter, lysreflekser, hallusinasjoner eller rett og slett narrestreker. De få tilsynelatende troverdige observasjoner man ikke finner noen forklaring på, blir av enkelte tatt som tegn på at Jorden har besøk fra andre himmellegemer.

Historisk sett er det mange eksempler på godt kvalifiserte vitner som har rapportert observasjoner av disk- og sylinderformede flyvende objekter som også har registrert på radar, og ofte har jagerfly blitt sendt ut for å etterforske. UFO-fenomenet har historisk sett blitt tatt meget alvorlig av amerikanske militær- og etterretningsorganisasjoner, og det er en sterk kobling mellom atomvåpen-relaterte installasjoner og UFO-observasjoner.

Historikk. Beretninger om UFO-fenomener finnes langt tilbake i historien. Uttrykket «flying saucer», flygende tallerken, brukt for å beskrive en typisk form, skal stamme fra en Texas-avis etter en observasjon 1878. I senere år ble interessen for UFO-er vekket igjen ved den amerikanske forretningsmannen Kenneth Arnolds observasjoner fra et lite fly ved Mount Rainier i staten Washington, USA, 24. juni 1947; han så ni sirkelformede gjenstander som tilsynelatende fløy i formasjon med eksepsjonelt høy hastighet. En påstått nedstyrtning av en skiveformet gjenstand ved Roswell i New Mexico 2. juli 1947 og en misvisende pressemelding fra en flybase i området førte til anklager om hemmeligholdte funn og dekkoperasjoner. Siden studerte det amerikanske flyvåpen 12 618 observasjoner i det såkalte Project Blue Book, som ble avsluttet desember 1969 fordi «man verken fra et sikkerhetsmessig eller vitenskapelig standpunkt kunne forsvare å fortsette». Flere hundre inngående undersøkelser er også foretatt av et utvalg på 11 medlemmer under ledelse av Edward U. Condon ved University of Colorado. Dette utvalget arbeidet i to år for det amerikanske flyvåpen, leverte sin rapport 1969 og konkluderte med at man ikke fant noe beviser for at UFO-er er romfartøyer styrt av intelligente vesener fra andre planeter.

På tross av undersøkelsene har oppmerksomheten omkring UFO-spørsmål vokst i takt med interessen for andre overnaturlige fenomener. UFO-organisasjoner er dannet i mange land, bl.a. i Norge, men et forsøk på å ta opp UFO-saken i FN har ikke ført frem. Seriøse studier av UFO-fenomener kalles ufologi, en kjent ufolog var den amerikanske astronom J. Allen Hynek.

I Norge er særlig Prosjekt Hessdalen kjent. En rekke lysfenomener har blitt observert i Hessdalen nord for Røros. De første rapporter kom 1981, vinteren 1983/84 ble det samlet inn data over en 5-ukersperiode, og inntil da var det ikke tatt så mange fotografier av UFO-fenomener noe annet sted i verden. Det er også senere foretatt målinger i området; 1998 ble verdens første målestasjon for ukjente lysfenomener satt opp. Hittil har man ikke funnet noen entydig forklaring på observasjonene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.