UFO

UFO er en forkortelse for «uidentifisert flyvende objekt» og brukes om fenomener på himmelen som det ikke synes å være noen rimelig forklaring på når de observeres.

Faktaboks

også kjent som:
forkortelse for engelsk Unidentified Flying Object, 'uidentifisert flygende objekt'

Ved inngående granskning viser det seg at de aller fleste observasjoner kan tilbakeføres til fugler, ballonger, fly, helikoptre, raketter, satellitter, naturlige himmellegemer (spesielt planeten Venus og meteorer), atmosfæriske lys- eller lysbrytningseffekter, skyformasjoner, kulelyn, plasmafenomener i forbindelse med elektriske ledninger eller elektriske felter, lysreflekser, hallusinasjoner eller rett og slett narrestreker. De få tilsynelatende troverdige observasjoner man ikke finner noen forklaring på, blir av enkelte tatt som tegn på at Jorden har besøk fra andre himmellegemer.

Historisk sett er det mange eksempler på godt kvalifiserte vitner som har rapportert observasjoner av skive- og sylinderformede flyvende objekter som også har blitt registrert på radar, og ofte har jagerfly blitt sendt ut for å etterforske.

UFO-fenomenet har historisk sett blitt tatt meget alvorlig av amerikanske militær- og etterretningsorganisasjoner, og det har foreligget påstander om kobling mellom atomvåpen-relaterte installasjoner og UFO-observasjoner.

Historikk

Beretninger om UFO-fenomener finnes langt tilbake i historien. Uttrykket «flying saucer», flygende tallerken, brukt for å beskrive en typisk form, skal stamme fra en Texas-avis etter en observasjon i 1878.

I noe nyere tid ble interessen for UFOer vekket igjen ved den amerikanske forretningsmannen Kenneth Arnolds observasjoner fra et lite fly ved Mount Rainier i staten Washington, USA, 24. juni 1947. Han så ni sirkelformede gjenstander som tilsynelatende fløy i formasjon med eksepsjonelt høy hastighet. En påstått nedstyrtning av en skiveformet gjenstand ved Roswell i New Mexico 2. juli 1947, sammen med en misvisende pressemelding fra en flybase i området, førte til anklager om hemmeligholdte funn og dekkoperasjoner.

Siden studerte det amerikanske flyvåpen 12 618 observasjoner i det såkalte Project Blue Book, som ble avsluttet desember 1969 fordi «man verken fra et sikkerhetsmessig eller vitenskapelig standpunkt kunne forsvare å fortsette». Flere hundre inngående undersøkelser er også foretatt av et utvalg på 11 medlemmer under ledelse av Edward U. Condon ved University of Colorado. Dette utvalget arbeidet i to år for det amerikanske flyvåpenet, leverte sin rapport i 1969 og konkluderte med at man ikke fant noen bevis for at UFOer kan være romfartøyer styrt av intelligente vesener fra andre planeter.

På tross av undersøkelsene har oppmerksomheten omkring UFO-spørsmål vokst i takt med interessen for andre overnaturlige fenomener. UFO-organisasjoner er dannet i mange land, blant annet i Norge, men et forsøk på å ta opp UFO-saken i FN har ikke ført frem. Seriøse studier av UFO-fenomener kalles ufologi. En kjent ufolog var den amerikanske astronomen Josef Allen Hynek.

Hessdalen

I Norge er særlig Prosjekt Hessdalen kjent. En rekke lysfenomener har blitt observert i Hessdalen nord for Røros. De første rapportene kom i 1981. Vinteren 1983/84 ble det samlet inn data over en femukersperiode, og inntil da var det ikke tatt så mange fotografier av UFO-fenomener noe annet sted i verden. Det er også senere foretatt målinger i området, og i 1998 ble verdens første målestasjon for ukjente lysfenomener satt opp. Hittil har man ikke funnet noen entydig forklaring på observasjonene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Solveig Løvhaug

Var nylig i Hessdalen og da fikk jeg et stort utslag på mitt måleinstrument, omtrent samtidig som 4 personer så en kort lysglimt. Mer informasjon se min blogg https://elektromagnetiskefelt.blog/2017/08/30/ufo-og-emf/#more-209. Mitt spørsmål er om det har blitt observert høye magnetiske verdier samtidig med UFO observasjoner andre steder i verden og om det fins noen teorier rundt det?

svarte Guro Djupvik

Hei Solveig, Vi har ikke så utfyllende stoff om UFO-observasjoner i leksikonet, men det stoffet vi har ligger under https://snl.no/UFO-religi%C3%B8sitet. Kanskje du finner noen svar der? Vennlig hilsen Guro i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg