kulelyn

Kulelyn
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kulelyn er et værfenomen som opptrer i forbindelse med tordenvær, en lysende kule (iblant oval eller nyreformet) som lyser omtrent så sterkt som et lysrør, og med lys som ligner på lyset fra et lysrør. Kulelyn kan ha forskjellige farger, men er sjelden grønne eller fiolette. Størrelsen varierer fra noen få centimeter til en meter eller mer i diameter. Vanlig størrelse er omtrent som en fotball, men man har rapporter om kulelyn med diameter på om lag 20 meter.

Kulelyn dannes plutselig, vanligvis like etter et ordinært lyn. De beveger seg langsomt og tilfeldig omkring, følger av og til bestemte gjenstander, ledere eller isolatorer, og stopper iblant helt opp. Noen slokkes langsomt ut, noen forsvinner brått, av og til med et smell. De er synlige fra en brøkdel av et sekund til noen minutter, som regel noen få sekunder. De etterlater seg en stikkende lukt, som viser at luften er blitt ionisert.

Det foreligger rapporter om sterk varmeutvikling når kulelyn passerer eller går i oppløsning. Spisse metallgjenstander og tråder kan smelte. Hvis et kulelyn fanges i et kar med vann, kan dette bli oppvarmet til koking, men kulelyn leder vanligvis ikke til brann.

En undersøkelse i USA i 1960 gav som resultat at av 16 000 forespurte hadde vel 500 sett kulelyn.

Forklaringen

Forklaringen på kulelyn er uviss. Etter en teori fremsatt av den russiske fysikeren Pjotr Kapitsa består det av plasma av ioner og elektroner, som dannes i et sterkt elektromagnetisk felt. Slike felt kan oppstå ved stående radiobølger som induseres av et vanlig lyn. Teorien har vakt interesse fordi problemet med å danne og opprettholde plasma er av stor betydning ved frigjøring av fusjonsenergi i termonukleære reaksjoner. Man håper at forståelsen av kulelyn kan bidra til løsningen av dette problemet.

En annen forklaring går ut på at kulelynet er en tordensky i miniatyr, som består av positive og negative ioner som holdes atskilt på grunn av sterke virvelstrømmer. Istedenfor vanlig lyn får man i en slik liten sky en indre utladning som gir opphav til lysningen. Man har også gjettet på at det kan bestå av brennbart stoff som blir slynget ut og antent etter et vanlig lynnedslag.

Det antas at det i mange tilfeller kan være kulelyn som er blitt rapportert som uidentifiserte flygende gjenstander (UFOer).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg