elektrisk felt

Elektrisk felt. A) Kraftlinjer omkring to kuler med motsatt elektrisk ladning. B) Feltlinjer omkring to kuler med samme elektriske ladning.

Av /Store norske leksikon ※.

Elektrisk felt, egentlig elektrisk kraftfelt, et område der det virker elektriske krefter.

Styrke og retning

I ethvert punkt innen området er det elektriske feltet bestemt av feltretningen og feltstyrken på stedet. Feltretningen er retningen av kraften på en positiv punktladning som blir plassert på stedet, og feltstyrken er forholdet mellom denne kraften og størrelsen av ladningen.

Enheter

I SI-systemet er enheten for kraft 1 newton (N) og for ladning 1 coulomb (C), og etter dette blir enheten for elektrisk feltstyrke lik 1 N/C. Oftest bruker man imidlertid den like store enheten 1 V/m (volt per meter).

Feltlinjer

Etter M. Faraday kan et elektrisk felt beskrives ved feltlinjer som overalt peker i kraftens retning, og med en feltlinjetetthet (antall feltlinjer per flateenhet) som svarer til den elektriske feltstyrken på stedet. Feltlinjene kan gjøres synlige om man strør pulveriserte gipskrystaller eller ca. 1 mm lange stykker av hår på en glassplate i feltet. Figurene viser kraftlinjene i feltet mellom to motsatt, respektive ens ladede kuler.

Typer

I et elektrostatisk felt, som er frembrakt av ladninger i ro, går feltlinjene ut fra positive ladninger og ender i negative ladninger. Der hvor feltlinjene går over i ladninger, er ladningstettheten, dvs. elektrisk ladning per flateenhet, proporsjonal med feltstyrken inne ved ladningen. Ved en ladet leder er ladningstettheten størst der overflaten er sterkest konvekst krummet, altså i spisser, hjørner og kanter.

Et elektrodynamisk felt er et elektrisk felt som er frembrakt ved elektromagnetisk induksjon fra et variabelt magnetisk felt. De elektriske feltlinjene i et slikt felt ender ikke i ladninger, men er lukkede kurver. I det tomme rom er det, så vidt man vet, ingen grense for størrelsen av den elektriske feltstyrke, i luft og i isolatorer er feltstyrken begrenset av stoffets gjennomslagsfasthet; det er den feltstyrke der isolasjonen bryter sammen, så det slår en gnist over. I tørr luft av atmosfæretrykk er gjennomslagsfastheten ca. 30 000 volt per cm.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg