Tungtvann var en hiphop-gruppe fra Nordland. De hadde sin platedebut i 1999 og var blant Norges mest suksessfulle og innflytelsesrike rappere fram til de ble oppløst i 2007.

De første årene

Historien om Tungtvann startet da Jørgen Nordeng (født 1978) fra Ørnes og Lars Audun Sandness (født 1973) fra Harstad møtte hverandre under Rock Mot Rus på Andøya i 1992. Et musikalsk samarbeid mellom de to ble det imidlertid ikke før i 1998, da Nordeng og Sandness stiftet den engelskspråklige rapgruppen Momentum. Året etter ble de to enige om at Nordeng skulle rappe på nord-norsk, og dermed var Tungtvann dannet. Gruppen besto da av Jørgen Nordeng som rapper under artistnavnet Jørg-1, og Lars Sandness som produsent og DJ under artistalibiet Poppa Lars.

De slo umiddelbart igjennom med EPen Reinspikka Hip Hop i 1999. Tungtvann ble raskt en av aktørene, kanskje den aktøren som det knyttet seg størst forventninger til i forhold til den norskspråklige hiphop-bølgen i perioden rundt tusenårsskiftet, og Jørg-1 og Poppa Lars ble fort signert til plateselskapet EMI. EMI relanserte Reinspikka Hip Hop som denne gangen solgte imponerende 7000 eksemplarer, samtidig som Jørg-1s tekster om sex, fyll og dop, inspirert av både rapgrupper som Das EFX og Gunshot og norske rockere som Raga Rockers og Joachim Nielsen, tiltrakk seg voldsomt med medieoppmerksomhet. Det tok derfor kort tid før Tungtvann var klare med debutalbumet, og høsten 2000 kom Nord og ned ut.

Debutalbum

Nord og ned var gjestet av flere av de andre sentrale norske rapperne på dette tidspunktet, blant annet Fundamental Lyd og Skranglebein fra Pen Jakke og Apollo. Nord og ned viser en åpenhjertig og ofte nyskapende Nordeng som rapper over mer tradisjonelle New York-beats fra Poppa Lars. Det ble særdeles godt mottatt av kritikerne. Ruben Gran skrev for eksempel i Puls: «Du trenger denne skiva. Ukritisk, sier du? Ikke det spor, bare veldig overbevist». Platen fikk fire uker på VG-lista og gjorde at Tungtvann ble nominert til og vant en rekke priser. Gruppen vant Alarmprisen i kategorien «Hip hop» og for beste låt i 2000 med «Ubudne gjesta», Edvard-prisen i kategorien «Populærmusikk – åpen klasse» og Dialektprisen fra Norsk Målungdom i 2001. Tungtvann ble også nominert til årets nykommer på Spellemannprisen i 2001.

I 1999 hadde Tungtvann rekruttert Poppa Lars sin lillebror Ola «MotorOla» Sandness som backup-rapper, men etter Nord og ned ble han erstattet av Håvard «Jan Steigen» Jenssen, som ble fast tredjemedlem av Tungtvann i resten av gruppens levetid.

Husband i Åpen Post

Etter suksessen og all oppmerksomheten rundt debutalbumet ble Tungtvann i 2002 hentet inn for å være husband på Harald Eia og Bård Tufte Johansen sitt humorprogram Åpen PostNRK. Samtidig ga de ut albumet Mørketid. Utgivelsen fikk 11 uker på VG-lista og er Tungtvanns mest solgte album. Eneste gjest på albumet var den nordnorske visesangeren Terje Nilsen, som synger på singelen Pøbla. Låten ble en av Tungtvanns største hits og kom dessuten i søkelyset for sangens tekst som kritiserer og harselerer med politiet.

Mest oppmerksomhet fikk imidlertid låten Bransjehora, som Jørg-1 dedikerte til Audun Vinger, daværende musikkredaktør i Natt&Dag, og «alle andre rotta i norsk musikkbransje». Låtens musikkvideo ble gjestet av Harald Eia, Bård Tufte Johansen og den svenske komikeren Robert Gustafsson. Etter all oppmerksomheten rundt Mørketid fulgte Tungtvann opp høsten samme år med Paafyll EP. Den seks spor-lange utgivelsen hadde bidrag fra punkrockerne Amulet, rapperen Son of Light og de da nye stjerneskuddene Jaa9 og OnklP. Videoen til låten Hold kjeft ble nominert til årets musikkvideo på Spellemannprisen i 2002. Paafyll viser et Tungtvann som er langt mer eksperimentelle i lydbildet, og gruppen begynner her å vise sin fascinasjon for reggae, noe som skulle bli viktig for deres senere utgivelser.

Stilskifte

Etter Paafyll brøt Tungtvann med EMI, og deres tredje album, III: Folket bak nordavind, ble istedenfor gitt ut på Christer Falck sitt C+C Records. På albumet fra 2004 begynner Tungtvann virkelig å blande inn nye musikksjangere og da spesielt dancehall, sørstatsrap og gangsta rap, som fra før har vært lite brukt i norsk musikk. «På sitt tredje album beveger Tungtvann seg fra ishav og mørketid til de mer sørlige breddegrader», skrev Sigrid Hvidsten i Dagbladet.

I Øyvind Holens bok Hiphop-hoder forklarte Jørg-1 albumet slik: «Dirty south- og west coast-hiphop har stått svakt i Norge, og med unntak av Opaque har de få forsøkene vært veldig dårlige. Vi er opptatt av flyten, flowen, og på albumet har hver låt et eget rytmisk mønster. Der Mørketid handlet mye om tekster og lite om lek med flowen, har vi nå laget flow-mønster før tekstene». Noen år senere utdypet Nordeng Tungtvanns eksperimenterende stil til hiphop-magasinet Kingsize: «Jeg er vel i utgangspunktet mer en musiker enn en rapper. Hvis jeg ikke hadde rappet, så hadde jeg spilt i et rockeband». Albumet ble godt mottatt av pressen, med terningkast 5 i blant annet Dagbladet og Dagsavisen, og det ble nominert til Spellemannprisen i kategorien «Hip-hop/RnB». Platen fikk også en hit med singelen Slæpp dæ laus, som var gjestet av Rakel Aurjord og Terje Nilsen.

De neste to årene gjorde medlemmene i Tungtvann en rekke sideprosjekter. Jørgen Nordeng og Håvard Jenssen turnerte som DJ-duoen Raggabalder Riddim Rebels, mens Jørg-1 og Poppa Lars samarbeidet med Jaa9 & OnklP under navnet Skills Misse Baren. Samarbeidsprosjektet kom i 2005 med sin første og hittil eneste utgivelse, Skills Misse Baren EP. Samtidig ga Tungtvann ut en DVD, 5 år og like langt: 1999–2004, og de to mixtapene Velkommen til Tungtland 1 og 2. Mixtapene var gjestet av grupper og artister som Manna, Admiral P, Nico D, Governor og Zumjay og bar preg av en gruppe som i stadig større grad beveget seg mot karibiske musikkretninger.

Tungtvann oppløses

I 2006 var Tungtvann tilbake med Siste skanse, deres fjerde studioalbum. Albumet var blant annet gjestet av Timbuktu, Terje Nilsen, L.O.C. og Herreløse. Det ble nominert til Spellemannprisen og Alarmprisen for beste album, mens 2 uka med Magnus Eliassen vant sistnevnte pris for beste musikkvideo. Albumet fikk to uker på VG-lista. Etter fire studioalbum valgte Poppa Lars å legge opp som artist. 2007 ble dermed det siste året for Tungtvann som gruppe. De ga ut samlealbumet 96% og dro på en omfattende avskjedsturné, som ble avsluttet på Parkenfestivalen i Bodø. I 2010 ga EMI ut Tungtvanns debutalbum på nytt, nå med navnet Nord og ned – 10 år med reinspikka hip hop. Reutgivelsen inneholdt en bonusskive med remixer, liveopptak og instrumentallåter.

Solokarrierer

Jørgen Nordeng har siden oppløsningen av Tungtvann hatt en solokarrière under artistnavnet Joddski. Han ga ut mixtapen Bodø State of Mind i 2009, før han året etter kom med albumet Krig & Kjærlighet. Platen var blant annet gjestet av John Olav Nilsen, Ida Maria, Lars Vaular og Michael Krohn fra Raga Rockers, og den debuterte på 8. plass på VG-lista. I 2011 kom Joddski med sitt andre soloalbum Bensin på bålet. Albumet var laget i tett samarbeid med produsenten Eigil G. Berntsen og hadde en undergrunnshit med låten Eazy-E. Det ble nominert til Spellemannprisen for beste hiphop-album i 2011. Senere har han utgitt albumene Bygdedyret (2015), Han Far (2016) og NRS (2016), sistnevnte sammen med Tommy Tee.

Nordeng har også deltatt i TV2-produksjonen Det store korslaget, der han og Håvard Jenssen fra Tungtvann og Raggabalder Riddim Rebels var korledere for Team Joddski. Laget røk ut av konkurransen i semifinalen. I desember 2011 lanserte han gruppen Hålogalandslaget med rapperen RSP fra Harstad. De ga i 2012 ut albumet Aggrokultur. Nordeng har ellers jobbet som journalist, vært fast spaltist i Mann, Natt&Dag, Avisa Nordland og Kingsize og utgitt boken Full Sirkel (2017).

Poppa Lars har siden Tungtvanns oppløsning produsert musikk for blant andre Lars Vaular, Klish og Oter.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holen, Øyvind: Hiphop-hoder – fra Beat Street til bygde-rap, 2004.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg