Christer Falck

Faktaboks

Christer Falck
Quizter
Født
14. august 1969, Oslo
Christer Falck
.

Christer Falck er en norsk plateprodusent, forlegger, forfatter, konsertarrangør og programleder, best kjent som programleder for Robinsonekspedisjonen og som mannen bak en rekke plate- og bokutgivelser.

Bakgrunn

Falck er oppvokst i Drøbak, og han ble først kjent i offentligheten etter at han startet plateselskapene C+C Records og Ironic Recordings i samarbeid med Christer Hansen i 1995, da begge jobbet i platebutikken Benni's på Aker Brygge i Oslo. Plateselskapet ble startet som følge av at de hørte gitaristen Ole Staveteig på Lekter’n utenfor platebutikkens vinduer.

Ironic satset på indie, rock og metal, mens C+C var Falcks hjertebarn med blikket rettet mot hiphop, jazz, singer/songwritere og elektronika, for eksempel utgivelser av Warlocks, Tungtvann, Karen Jo Fields, Jaa9 & OnklP, Sofian, Päronsoda og Bellman.

Realitykarriere

Falck ble rikskjendis etter at han vant den første omgangen av RobinsonekspedisjonenTV3 i 1999, og deretter var programleder for alle de følgende sesongene av programmet, til og med 2015. Samtidig ga han ut Robinson-vinner Lene Alexandra Øiens singel «My Boobs Are Ok» (2008), som i en periode skygget for alle selskapets mer seriøse utgivelser.

Han har innrømmet at han liker å manipulere mediene og er selverklært lystløgner, slik at han siden gjennombruddet har balansert en rolle i offentligheten som engasjert kulturarbeider og det Dagbladet kalte en «riksklyse» etter første episode av Robinsonekspedisjonen.

Utgivelser

I 2010 trappet han ned på nye utgivelser på C+C Records for å satse på bokbransjen med Falck Forlag, som ble startet i 2009. Forlaget ga blant annet ut quizbøker, fotballbøker og en lang rekke musikkhistoriske bøker, blant annet flere om albumene som var på Morgenbladets Topp 100-liste over tidenes beste norske plater. Han har vært medforfatter på tolv quizbøker og Prince: Shockadelica (2014).

Prince-hyllestplaten Shockadelica (2008) og Raga Rockers-hyllesten Sannhet på boks (2015) ble forløpere for en ivrig virksomhet med å gjenutgi og samle viktige deler av norsk musikkarv på vinyl og CD, supplert med bokutgivelser. Falck Forlag har blant annet gjenutgitt Ole Paus, Marius Müller, Trond Granlund, Langsomt Mot Nord, Bendik Hofseth, Jan Erik Kongshaug, Cirkus Modern og Darkside of the Force.

Falck var tidlig ute med folkefinansiering av plateutgivelser, det vil si at publikum kan – og må – kjøpe platene på forhånd, slik at prosjektene er garantert å gå i balanse. Er ikke forhåndssalget godt nok, får de som har betalt pengene tilbake og utgivelsen blir kansellert.

Høsten 2019 erklærte Falck at han ville legge ned både Falck Forlag og C+C Records, blant annet fordi 100 utgitte album var for liten katalog til at det lønte seg i strømmealderen og fordi han var blitt desillusjonert av bokbransjen..

I 2021 startet Falck gjenutgivelsesserien «Norske albumklassikere», i samarbeid med musikkentusiast John Richard Stenberg og musikkjournalist Arvid Skancke-Knutsen. Her var ideen å gjenutgi norske album som ikke tidligere har vært utgitt på cd, hvis minimum 150 forhåndsbetaler utgivelsen. Ved starten av 2023 ble prosjektet satt på pause, etter at 388 cd-plater var utgitt eller i produksjon; den første var komiker og jazzgitarist Tom Mathisens Det lille som skal til! (1980).

I 2021 ble også Falck forlag gjenopplivet, da Falck og redaktør Marius Lien lanserte bokserien «Norske albumklassikere» etter samme mønster, og i samme format som Morgenbladet-bokserien. Forfattere, skribenter, journalister og artister fikk anledning til å skrive bok om ett spesifikt norsk album, hvis det kom inn nok forhåndsbetalinger i løpet av en måned. Ved utgangen av 2022 var over 50 bøker utgitt eller finansiert; den første var Torgny Amdams bok om 1989-debuten til punkbandet Life … But How to Live It?.

Konsertarrangør

I 2020 fikk Falck rollen som daglig leder i HES & Falck, et samarbeid med management- og PR-byrået HES, som skal legge vekt på konserter etter at Falck siden 2018 hadde opplevd suksess med konsertserien Gåsehud.

Selskapet fikk en god start med konsertserien Koronerulling, 82 strømmede konserter fra 18. mars til 28. april, under koronavirus-pandemien. Konsertene passerte to millioner visninger og samlet inn 4,5 millioner kroner.

Utmerkelser

I 2021 vant Falck NOPAs formidlingspris. «Der andre ser usikkerhet, tap og fiasko, ser han muligheter, musikkglede og suksess», het det i begrunnelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Christian Stranger-Johannessen

Han har også utmerket seg som en slu manipulator av mediene og selverklært lystløgner, slik at han i offentligheten stadig har balansert en rolle som «riksklyse» og dypt engasjert kulturarbeider.

Passer egentlig ordet "riksklyse" i en leksikonartikkel for å beskrive en person?

skrev Øyvind Holen

Vanligvis ikke, men akkurat for Christer Falck har ordet definert mye av hans rolle i offentligheten i over 20 år. Men: jeg la til en setning som forhåpentlig forklarer hvorfor.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg