Christer Falck

Faktaboks

Christer Falck
Quizter
Født
14. august 1969, Oslo
Christer Falck
.

Artikkelstart

Christer Falck er en norsk plateprodusent, forlagsmann, forfatter, konsertarrangør og programleder, best kjent som programleder for Robinsonekspedisjonen og som mannen bak en rekke plate- og bokutgivelser.

Bakgrunn

Falck er oppvokst i Drøbak, og han ble først kjent i offentligheten etter at han startet plateselskapene C+C Records og Ironic Recordings i samarbeid med Christer Hansen i 1995, da begge jobbet i platebutikken Benni's på Aker Brygge i Oslo. Plateselskapet ble startet som følge av at de hørte gitaristen Ole Staveteig på Lekter’n utenfor platebutikkens vinduer.

Ironic satset på indie, rock og metal, mens C+C var Falcks hjertebarn med blikket rettet mot hiphop, jazz, singer/songwritere og elektronika, for eksempel utgivelser av Warlocks, Tungtvann, Karen Jo Fields, Jaa9 & OnklP, Sofian, Päronsoda og Bellman.

Robinson-berømmelse

Falck ble rikskjendis etter at han vant den første omgangen av RobinsonekspedisjonenTV 3 i 1999, og deretter var programleder for alle de følgende sesongene av programmet, til og med 2015. Samtidig ga han ut Robinson-vinner Lene Alexandra Øiens singel «My Boobs Are Ok» (2008), som i en periode skygget for alle selskapets mer seriøse utgivelser.

Han har også utmerket seg som en slu manipulator av mediene og selverklært lystløgner, slik at han i offentligheten stadig har balansert en rolle som «riksklyse» og dypt engasjert kulturarbeider.

Bokforlag og historiske utgivelser

I 2010 trappet han ned på nye utgivelser på C+C Records for isteden å satse på bokbransjen med Falck Forlag, som ble startet i 2009. Forlaget ga blant annet ut quizbøker, fotballbøker og en lang rekke musikkhistoriske bøker, blant annet flere om albumene som var på Morgenbladets Topp 100-liste over tidenes beste norske plater. Han har vært medforfatter på tolv quizbøker og Prince: Shockadelica (2014).

Prince-hyllestplaten Shockadelica (2008) og Raga Rockers-hyllesten Sannhet på boks (2015) ble forløpere for en ivrig virksomhet med å gjenutgi og samle viktige deler av norsk musikkarv på vinyl og CD, supplert med bokutgivelser. Falck Forlag har blant annet gjenutgitt Ole Paus, Marius Müller, Trond Granlund, Langsomt Mot Nord, Bendik Hofseth, Jan Erik Kongshaug, Cirkus Modern og Darkside of the Force.

Høsten 2019 erklærte Falck at han ville legge ned både Falck Forlag og C+C Records, blant annet fordi 100 utgitte album var for liten katalog til at det lønte seg i strømmealderen og fordi han var blitt desillusjonert av bokbransjen. «Jeg ble advart mot bokbransjen da jeg startet, men tenkte ikke at det skulle være en så umulig kamp. En god bok er en god bok, og får den nok presse så skal den normalt sett selge. I bokbransjen funker det ikke sånn,» skrev han i sin avskjedserklæring på Facebook.

Konsertarrangør

I 2020 var Falck tilbake i en rolle, som daglig leder i HES & Falck, et samarbeid med management- og PR-byrået HES, som skal legge vekt på konserter etter at Falck siden 2018 hadde opplevd suksess med konsertserien Gåsehud.

Selskapet fikk en god start med konsertserien Koronerulling, 82 strømmede konserter fra 18. mars til 28. april, under koronavirus-pandemien. Konsertene passerte to millioner visninger og samlet inn 4,5 millioner kroner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg