Ida Maria

Faktaboks

Ida Maria

Ida Maria Børli Sivertsen

Født
13. juli 1984, Nesna

Ida Maria er en norsk rockevokalist, gitarist og låtskriver. Hennes kraftige rockestemme, fengende låter og intense scenepersonlighet gjorde henne til stjerne i 2007.

Hun gikk på skole i Uppsala da hun fikk seg et svensk backingband som etter hvert bestod av Stefan Törnby (gitar), Johannes Lindberg (bass) og Olle Lundin (trommer). Som en av vinnerne i Zoom-konkurransen i 2006 ble hun året etter sendt på norgesturné.

2007 ble hennes store år: Hun vant bandkonkurransen Zoom Urørt med Oh My God, spilte på Quart- og Øyafestivalen, turnerte i europeiske land og vant Alarmprisen. Hennes kraftige rockestemme, fengende låter og intense scenepersonlighet imponerte også Universal Music, som lanserte debutalbumet Fortress Round My Heart i mai 2008. Det ble året etter utgitt i Storbritannia og USA. Og det ga henne gullplate og Spellemannprisen i kategorien «årets nykommer».

Ida Maria hadde en liten hit i Norge med I Like You So Much Better When You’re Naked i 2009. En lang USA-turné endte med at hun kollapset. En remiks av Oh My God (som var med i musikkspillet Rock Band) ble utgitt i september 2009. Selveste Iggy Pop koret.

Hun tok en lang pause før hun dro til California sommeren 2010 for å spille inn andrealbumet, som fikk navnet Katla, fordi det på den tiden var frykt for at den islandske vulkanen Katla skulle få et utbrudd. Albumet fikk blandet kritikk da det kom ut i november 2010 og greide bare 14. plass på VG-lista. Førstesinglen Bad Karma ble imidlertid en stor radiohit, og hun ble Spellemann-nominert til «årets kvinnelige artist».

Ida Maria tok seg i 2011 en ny pause fra artistlivet og flyttet hjem til Nesna. I 2012 startet hun den veldedige organisasjonen Rock Heart for å hjelpe rusmiddelavhengige artister. Love Conquers All (2013) fikk bare en digital utgivelse av hennes eget Nesna Records. Hun sang amerikanske spirituals på 2016-albumet Scandalize My Name.

Siden 2015 har hun sittet i kommunestyret i Nesna for Miljøpartiet De Grønne.

I 2021 var hun programleder for TV-serien De nesteNRK, og hun ga ut et 5-spors minialbum, Dirty Money EP.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg