Faktaboks

Joachim Nielsen

Jokke

Født
8. september 1964, Oslo
Død
17. oktober 2000, Oslo
Joachim Nielsen i 1991
Joachim Nielsen i 1991
Av .

Joachim «Jokke» Nielsen var en norsk rockeartist, mest kjent som frontfigur, låtskriver, sanger og gitarist i Jokke & Valentinerne. Gruppa eksisterte i 1980- og 1990-årene, og er kalt en av «de fire store» i norsk rock. Nielsen var blant de første til å lage det vi kan kalle «helnorsk rock», altså norskspråklig rockemusikk om norske forhold. Nielsen levde et hardt liv, med stort forbruk av alkohol og etter hvert også tyngre narkotiske stoffer. Han døde i 2000 av en overdose heroin, bare 36 år gammel.

Bakgrunn

Joachim Nielsen vokste opp i Oslo. Han var bror av tegneserieskaperen Christopher Nielsen og sønn av kunstmaleren John David Nielsen. I likhet med flere andre rockespirer gikk han på den særegne videregående skolen Forsøksgymnaset i Oslo. Det gjorde også May-Irene Aasen (født 1963) som ble trommeslager i Jokke & Valentinerne. May-Irene og Jokke var i mange år også kjærester og samboere.

Jokke & Valentinerne (1982–1994)

Jokke & Valentinerne
Jokke & Valentinerne i 1990. Frontfigur Joachim Nielsen (i midten) med May-Irene Aasen og Håkon Torgersen (til venstre).
Jokke & Valentinerne
Av /NTB.
LP

Omslaget til Jokke & Valentinernes album Et hundeliv, tegnet av Christopher Nielsen.

Gruppa ble dannet i 1982 og var det meste av tiden en trio. Joachim Nielsen og May-Irene Aasen var med hele veien, med Håkon Torgersen (i 1982–1990) og Petter Pogo (i 1990–1994) på bassgitar (se ekstern lenke til Rockipedia for øvrige medlemmer). Nielsen var fast bruker av den kjente gitartypen Fender Telecaster, og fraværet av plekterbruk ga ham en egen lyd. Under følger eksempler på kjente sanger, listet opp alfabetisk:

 • Alt kan repareres
 • Her kommer vinter'n
 • Jeg er redd
 • Sitter på en bombe
 • Sola skinner
 • To fulle menn

Gruppa albumdebuterte i 1986 og kom med ytterligere fire album før oppløsningen i 1994:

 • Alt kan repareres fra 1986
 • Et hundeliv fra 1987
 • III fra 1990
 • Frelst! fra 1991 (tildelt Spellemannprisen i kategorien rock)
 • Alt kan repeteres fra 1994

Solokarriere og ny gruppe

Etter oppløsningen i 1994 ga Nielsen ut soloalbumet Nykter (1996) og dannet gruppa Jokke med Tourettes. Foruten ham selv er Petter Pogo den eneste som var medlem i begge gruppene. Både Nykter og gruppealbumene Trygge Oslo (1997) og Billig lykke (1999) nådde Topp 30 på VG-lista.

Etter Jokkes død

I 2005 gikk Jokke med Tourettes helt opp til andreplass på VG-lista med singlen Tomgang. Dette viser hvilken posisjon Joachim Nielsen opparbeidet seg med sine ærlige tekster og fengende rockelåter. Musikken hans blir hyllet av livebandet Valentourettes, som er dannet av tidligere kolleger av ham.

I 2006 fikk Nielsen en gate oppkalt etter seg, Joachim Nielsens gang, som ligger på Grønland i Oslo.

I 2008 satte Nationaltheatret opp forestillingen Verdiløse menn. Den er en musikal med manus, musikk og sangtekster av de to Nielsen-brødrene.

I 2022 tolket Trond Granlund hans sanger på albumet Sanger jeg lærte av Jokke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Aasen, May-Irene (2014). Gutta – På veien med Jokke & Valentinerne, Cappelen Damm

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg