Lars Vaular, tatt av Nina Aldin Thune, tilgengelig under CC-BY-SA.3.0

. fri

Lars Vaular, norsk rapper, oppvokst i Åsane i Bergen. Han hadde sitt kommersielle gjennombrudd med albumet D'e Glede i 2009. Vaular har bakgrunn fra rapgruppa Freakshow, som han ga ut en mixtape sammen med i 2004, og fra duoen Tier'n & Lars, som ga ut to mixtaper og albumet Kulturclash (2006). Han debuterte som soloartist med albumet La Hat - Et nytt dagslys... i 2007. Albumet ble gitt ut på det uavhengige plateselskapet NMG-Huset, som de fleste av Bergens mest fremtredende rapartister har vært tilknyttet. Hans andre soloalbum, D'e Glede, fikk for det meste god kritikk, ble nominert til Spellemannprisen og ga ham en liten radiohit med "Solbriller på".

Albumet Helt om natten, helt om dagen (2010) ble en stor suksess og ga ham Spellemannprisen, mens singelen "Rett opp og ned" (2010) ble Vaulars første store hit. I 2011 kom Vaular ut med sitt fjerde album, Du betyr meg. Albumet ble møtt med gode kritikker, og det gikk inn på femte plass i sin første uke på VG-lista. På Spellemann 2011 ble Vaular kåret til "Årets tekstforfatter" og Du betyr meg vant prisen for årets album i kategorien "Hip hop".

I 2013 utga Lars Vaular det digitale albumet 1001 Hjem. Låtene på albumet ble gradvis sluppet, med tekster og små fortellinger, gjennom den interaktive nettsiden www.1001hjem.no, før det til slutt ble utgitt som et normalt album.

2015 ble et særdeles godt år for Lars Vaular. Han lanserte tidlig på året ideen om en serie minialbum med titlene 666, og i løpet av 2015 fulgte han opp med de tre kritikerroste EP-ene 666 ALT, 666 GIR og 666 Mening. Mens 666 ALT er et hardt, sjangertro og narsissistisk minialbum, er 666 GIR en utgivelse som leker med 80-tallsnostalgi, R&B og saksofonsoloer. På den siste EP-en, 666 Mening, er musikken mer nedstrippet med produksjoner som fremhever rapperens evne til å levere solide punchlines og overraskende språklige vendinger.

Hele trilogien ble nominert til "Årets album" under Spellemannprisen 2015, mens 666 Alt ble nominert i kategorien "Urban", og Lars Vaular selv ble nominert til årets tekstforfatter. Rapperen fikk dessuten P3-prisen for beste artist i 2015, med følgende begrunnelse: "Han har satt norsk hiphop i bevegelse gjennom stilskifter og samarbeid på tvers av sjanger og fagfelt. Han er progressiv, uredd og fri. Vaular har skapt et tankevekkende tekstunivers, der refleksjon, humor og brodd tvinnes sammen."

I 2015 hadde Lars Vaular også en serie kritikerroste konserter, blant annet på Øyafestivalen i Oslo og på Bergenhus Festning, mens han tidligere har opptrådt på Hovefestivalen, Quart-festivalen og den prestisjetunge musikkbransjefestivalen SXSW i Austin i Texas. Lars Vaular er for øvrig fetteren til Sondre Lerche.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.