Faktaboks

Admiral P

Philip Tom Joseph Boardman, Admiral Propa Phillip

Født
27. mars 1982, Lusaka, Zambia
Admiral P

Artikkelstart

Admiral P, egentlig Philip Tom Joseph Boardman, er en norsk reggaeartist og låtskriver, som siden sent i 1990-årene har bragt norsk reggae ut til et bredt publikum, ofte i samarbeid med artistkollega Nico D og reggaekollektivet Jah Ark Manifest. Han er best kjent for hits som Snakke litt (2011), Kallenavn (2012) og Engel (2014).

Boardman er født i Zambia, med norsk far og zambisk mor, og flyttet til Norge i 1995 fordi faren ble kreftsyk. Han døde kort etter, og Boardman nektet først å lære seg norsk på ungdomsskolen. Hans brede norskafrikanske aksent, med flust av engelske låneord, skulle siden bli ett av hans fremste kjennetegn som sanger.

Fra hiphop til reggae

I tenårene begynte Boardman å rappe i en hiphop-gruppe med to kamerater, men karrieren fikk en brå vending da DJ-en Daniel «Lion» Midtskogen (født i 1981) introduserte ham for 1990-årenes største reggaestjerner fra Jamaica, artister som Anthony B, Buju Banton, Luciano og Sizzla. Boardman begynte å syngesnakke, «toaste», istedenfor å rappe, og han begynte å spille reggae på utesteder i Oslo.

I 1999 dannet Midtskogen og Christopher «Jah Tea» Blum (født i 1974) DJ- og artistkollektivet Jah Ark Manifest, et såkalt «sound system» inspirert av de mobile diskotekene på Jamaica. Et slikt «sound» består tradisjonelt av minst fire personer: én velger ut platene («selector»), én mikser sangene, én justerer volum og lydeffekter, mens sistemann er toaster. Admiral P tok på seg rollen som toaster.

Tidlig i 2000-årene ble reggaesangeren Nicolas «Nico D» Holter med i Jah Ark Manifest, og Nico D & Admiral P ble en uformell duo, der Nico D sang på norsk og Admiral P på engelsk. De knyttet bånd til hiphop-miljøet i Oslo, især Tungtvann og plateselskapet Pass It Records, og Admiral P debuterte på plate med Tungtvann-singelen Glatt langs veian (2002) og fulgte opp med sololåten Things To Be Done på Pass It-samleplaten The Omen (2004), flere bidrag på Jah Ark Manifest-mikstapen The Crowning (2006) samt gjestevers på låter som Langrenn Allstars’ Langrenn (2003), Casts Kommet for å bli (2005), Philips Barn i bar’n (Remix) (2005) og El Axels Mas Fuego (2007).

Fra engelsk til norsk

I andre halvdel av 2000-årene begynte både Admiral P og Nico D å sjonglere med språket. Der Admiral P gikk mer mot norske tekster, begynte Nico å synge mer på engelsk. Admiral P ble også inspirert av norsk-kenyaneren Stephen «Kasimba» Waireri (født i 1976), som viste at det gikk an å synge reggae med bred norskafrikansk aksent. På mikstapen Muzikal Bullet: The Admiral Story (2007) sang Admiral P tekster både på engelsk og norsk. Utgivelsens musikalske styrke ble derimot overskygget av kontrovers rundt sangen Hva skjer?, der Admiral P luftet sin sterke motstand mot homofili. Han beklaget raskt teksten.

Endelig gjennombrudd

Nico D og Admiral Ps felles mikstape To the World (2009) var i hovedsak på engelsk, men inneholdt også singelen Spinnvill, som ble et lite kommersielt gjennombrudd for Admiral P og en viktig inspirasjon for å fortsette med norske tekster. Da han slo gjennom med Jobber overtid EP (2011), var det med fengende, melodiøs reggae og tekster som var blitt mer allmenne, mindre konfronterende og lettere å like. Nå sang han om å vandre gatelangs, om å jobbe overtid og sjekke damer, og singelen Snakke litt klatret til andreplass på VG-lista, solgte 130 000 eksemplarer og er strømmet ti millioner ganger på Spotify (2016).

Han gjentok suksessen med Kallenavn (2012), som også klatret til andreplass på VG-lista, ble listet av NRK P1, gikk inn på Swedish Dance Chart og er strømmet over 20 millioner ganger på Spotify (2016). Singelen ble også den første norskspråklige sangen som ble listet av svenske radiostasjoner siden BobbysocksLa det swinge i 1985. Begge ble Spellemann-nominert til «Årets hit», men 2013-singlene Ska’kke gi opp og Dama mi kom seg ikke inn på hitlistene. I 2014 fikk Admiral P sin første topplassering på singellisten med Nico D-samarbeidet Engel, som vant spellemannpris for «Årets hit» og er strømmet over 20 millioner ganger på Spotify (2018). Samme år kom debutalbumet Selvtillit & Tro, som har vært 28 uker inne på VG-lista, med 20. plass som høyeste plassering, og har solgt og strømmet til det som totalt regnes som over 15 000 eksemplarer – slik at den mottok IFPIs gulltrofé.

De siste årene har Admiral P gitt ut flere singler, men ingen er blitt like store hits som gjennombruddssangene, selv om Enkle gleder, et samarbeid med Odd Nordstoga, har passert én million strømminger på Spotify. Admiral P deltok også i TV 2-programmet Hver gang vi møtes i 2016.

I 2018 vendte han tilbake til dancehall-røttene med singlene Hva som helst og Ikke lek, sistnevnte hans første samarbeid med Joddski på 15 år. Disse ble fulgt opp av andrealbumet Alltid der i august, som i hovedsak inneholdt singlene utgitt i 2017 og 2018, men også rommet tre nye sanger. Det nye tittelsporet er en hyllest av moren, og Admiral P dedikerte hele albumet til henne.

Admiral P har fortsatt nære bånd til fødelandet, og i 2013 startet han plateselskapet Zedway, en plattform for både zambiske og norske artister, som har som mål å bygge musikalsk bro mellom Norge og Zambia. Første utgivelse var 2 by 2 av B-Flow, General Ozzy, Admiral P og Gyptian, som ble nominert til årets låt i Zambia og listet på norske NRK P3. I 2015 ble satsningen utvidet med stiftelsen av Zedway Foundation.

Diskografi

Album, mikstaper og EP-er

 • The Crowning (J.A.M. Promotions, 2006, mikstape utgitt av Jah Ark Manifest)
 • Muzikal Bullit – The Admiral Story (J.A.M. Promotions, 2007, mikstape)
 • To the World (J.A.M. Promotions, 2009, med Nico D, mikstape)
 • Jobber overtid EP (J.A.M. Promotions, 2011)
 • Summer Drop EP (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2013)
 • Selvtillit & tro (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2014)
 • Alltid der (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2018)

Singler

 • Glatt langs veian (Raggabalder Riddim Rebels, 2003)
 • Hold The Faith/They Don't Care ‎(Rial Agony, 2008, med Nico D – splitsingel med YT)
 • Snakke litt (J.A.M. Promotions, 2011)
 • Snakke litt (remix) (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2011, med Envy)
 • I.D.I.O.T. (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2011)
 • Kallenavn (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2012)
 • Livet er så sweet (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2012)
 • Engel (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2014, med Nico D)
 • Utrolig (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2015)
 • La deg gå (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2015)
 • Enkle gleder (Universal, 2016, med Odd Nordstoga)
 • Krangling (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2016, med Tshawe fra Madcon)
 • Savnet (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2016)
 • Ta bare en titt (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2016)
 • Nydelig (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2017)
 • Bobler (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2017, med OnklP og Eben Jr.)
 • Hva som helst (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2018)
 • Ikke lek (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2018, med Joddski)
 • So sweet (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2018)
 • Sammen som en (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2018)
 • Oppmerksomhet (J.A.M. Promotions/Knirckefritt, 2018)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg