Faktaboks

Apollo
Jonas Moksnes Forsang
Født
24. desember 1980, Bekkelaget, Oslo
Apollo i studio.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Apollo, egentlig Jonas Moksnes Forsang, norsk rapper, låtskriver, forlegger og journalist fra Bekkelaget i Oslo. Apollo var et sentralt navn i den norskspråklige rapbølgen som kom rundt år 2000.

Debut og voksende oppmerksomhet

Apollo solodebuterte med Scenario EP i 2000, som kun kom ut i 500 vinyl-eksemplarer. Han fikk mye oppmerksomhet etter utgivelsen. NRK P3 gå låten «Femte kolonne» en plass på sin «A-liste», og kort tid etter fikk han en lukrativ kontrakt med plateselskapet Universal.

Apollo turnerte mye de neste årene. Han hadde blant annet konserter på Quart-festivalen og Jazz-festivalen i Molde, samtidig som han deltok på det som var av norskspråklige raputgivelser, blant annet albumene til Gatas Parlament, Klovner i Kamp og Tungtvann.

Universal-tiden

I 2002 kom debutalbumet Mine damer og herrer. Aldri før hadde det vært knyttet så store forventninger til en norsk rappers første album. Dette skyldtes delvis Apollos rykte som en solid rapper med popappell, men også at den norske platebransjen, inspirert av den svenskspråklige rapbølgens store salgstall i Sverige, hadde fått forhåpninger om at norskspråklig rap kunne gi store kommersielle suksesser. Albumet gjorde det imidlertid ikke særlig bra salgsmessig, med kun en uke på VG-lista. Det ble også møtt med middels kritikk av norsk presse, selv om albumet ble nominert til både Spellemannprisen og Alarmprisen for beste rapalbum.

To år senere kom oppfølgeren Satans Sirkus. Dette albumet fikk også kun en uke på VG-lista, til tross for en liten radio-hit med singelen «Kjære Mamma», hvor Karpe Diem bidro.

Yoga Fire

I 2006 valgte Universal å ikke forlenge avtalen med Apollo. Han trappet etter dette ned som rapper, og dannet istedenfor rockebandet Yoga Fire sammen med medlemmene av den nå oppløste rapgruppen Klovner i Kamp. I 2009 ga de ut albumet Fuck you eller penga tilbake, der Apollo spiller gitar. Albumet ble møtt med en del nådeløse kritikker, blant annet av Dagsavisen, som ga utgivelsen karakter 1. Gruppen vant imidlertid Spellemannprisen for beste musikkvideo med låten «Superkul med kniv».

Journalistkarriere

Forsang har senere jobbet som journalist, forfatter og forlegger. Blant annet var han reporter i mannebladet Alfa fra oppstarten i 2010 til bladet gikk konkurs i 2011. I denne perioden fikk Forsang spesielt mye oppmerksomhet for to reportasjer han skrev om Stina Brendemo Hagen, en norsk kvinne som er dømt for kokainsmugling i Bolivia og som i 2011 flyktet til Norge. Forsang og Alfa fikk kritikk for det enkelte hevdet var en dobbeltrolle i deres forhold til Stina Brendemo Hagen. Fra 2019 har han vært forlegger i Bonnier Norsk Forlag, tidligere Strawberry Publishing.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holen, Øyvind: Hiphop-hoder – fra Beat Street til bygde-rap, 2004.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg