Apollo, egentlig Jonas Moksnes Forsang, norsk rapper, vokalist, låtskriver og journalist. Apollo var et sentralt navn i den norskspråklige rapbølgen som kom rundt årtusenskifte. Han solodebuterte med Scenario EP i 2000, som kun kom ut i 500 vinyl-eksemplarer. Apollo fikk mye oppmerksomhet etter utgivelsen. NRK Petre "A-listet" låten "Femte kolonne", og kort tid etter fikk Forsang en svært lukrativ kontrakt med plateselskapet Universal. Rapperen fra BekkelagetOslo turnerte mye de neste årene, og hadde blant annet konserter på Quart-festivalen og Jazz-festivalen i Molde, samtidig som han deltok på det som var av norskspråklige raputgivelser, blant annet albumene til Gatas Parlament, Klovner i Kamp og TungtvannDagbladet skrev at Apollo kunne bli "hiphop-Norges første popstjerne", mens VG sammenlignet utseendet hans med en ung Morten Harket.

I 2002 kom Apollo med sitt debutalbum, Mine damer og herrer. Aldri før hadde det vært knyttet så store forventninger til en norsk rappers første album. Dette skyldtes delvis Apollos rykte som en solid rapper med popappell, men også at den norske platebransjen, inspirert av den svenskspråklige rapbølgens store salgstall i nabolandet, hadde fått forhåpninger om at norskspråklig rap kunne gi store kommersielle suksesser. Albumet gjorde det imidlertid ikke særlig bra salgsmessig, med kun en uke på VG-lista. Det ble også møtt med middels kritikk av norsk presse, selv om albumet ble nominert til både Spellemannprisen og Alarmprisen for beste rapalbum. To år senere kom Forsang med oppfølgeren, Satans Sirkus. Dette albumet fikk også kun en uke på VG-lista, til tross for at albumet fikk en liten radiohit med den Karpe Diem-gjestede singelen "Kjære Mamma".

I 2006 valgte Universal å ikke forlenge avtalen med Apollo. Apollo trappet etter dette ned som rapper, og dannet istedenfor rockebandet Yoga Fire sammen med medlemmene av den nå avsluttede rapgruppen Klovner i Kamp. I 2009 ga de ut albumet Fuck you eller penga tilbake, der Apollo spiller gitar. Albumet ble møtt med en del nådeløse kritikker, blant annet av Dagsavisen som ga utgivelsen karakter 1. Gruppen vant imidlertid Spellemannprisen for beste musikkvideo med låten "Superkul med kniv".

Forsang har senere jobbet som journalist. Blant annet var han reporter i Alfa i perioden fra mannebladets oppstart i september 2010, og frem til Alfa gikk konkurs i oktober 2011. I denne perioden fikk Forsang spesielt mye oppmerksomhet for to reportasjer han skrev om Stina Brendemo Hagen, en norsk kvinne som er dømt for kokainsmugling i Bolivia og som i 2011 flyktet til Norge. Forsang og Alfa har fått kritikk for det enkelte hevdet var en dobbeltrolle i deres forhold til Stina Brendemo Hagen. I 2010 publiserte Alfa en reportasje om Brendemo Hagens fødsel i Bolivia, skrevet av Forsang, samtidig som magasinet hadde betalt en jordmor for å reise ned og bistå Hagen. I 2011 publiserte Alfa en ny reportasje om Hagens flukt fra Bolivia, samtidig som det viste seg at Forsang hadde deltatt på deler av flukten. Det er også blitt spekulert i om Forsang og Alfa bisto Hagen i hennes flukt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.