Tu-4 (NATO-betegnelse: Bull), fire-motors strategisk bombefly produsert i Sovjetunionen, kopi av det amerikanske Superfortress utviklet av konstruksjonsbyrået Tupolev.

Den annen verdenskrig førte til at flyindustrien i Sovjetunionen ble liggende etter i utvikling på mange områder, og ved krigens slutt innså man at landet ikke ville ha klart et moderne strategisk bombefly på mange år og besluttet å kopiere det amerikanske bombeflyet B-29 Superfortress, hvorav flere hadde måttet nødlande på sovjetisk territorium etter tokt mot Japan.

I utgangspunktet skilte Tu-4 seg fra originalen bare i detaljer som blant annet motorer og bestykning, men var en stor utfordring da amerikansk teknologi på de fleste områder lå langt foran.

Det første ferdigproduserte Tu-4 fløy første gang 19. mai 1947 og det første operative regimentet fikk sine første fly i april 1949. Som bombefly ble det begynt faset ut fra 1954 og på begynnelsen av 60-tallet var det ikke lenger i bruk.

Et antall Tu-4 ble også eksportert til Kina på 50-tallet, de gjenværende av disse ble på 70-tallet utstyrt med turbopropmotorer. Fra 1978 ble flytypen stort sett brukt som moderskip for droner, noen få var så sent som på begynnelsen av 90-tallet fremdeles i bruk i det kinesiske flyvåpenet.

Det finnes ingen sikre kilder på antall Tu-4 totalt, men i perioden 1947-52 ble det trolig produsert omkring 1200 fly.

Vingespenn 43,05 m, lengde 30,18 m, normal startvekt 47 850 kg, toppfart 558 km/t ved 10 250 m.

  • Gordon, Yefim & Rigmant, Vladimir: Tupolev Tu-4, Sovjet Superfortress, Midland Publishing, Hinckley, 2002

 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.