Tu-4

Tu-4 (NATO-betegnelse: Bull), fire-motors strategisk bombefly produsert i Sovjetunionen, kopi av det amerikanske Superfortress utviklet av konstruksjonsbyrået Tupolev.

Historie

Tu-4 - Bilde hentet fra San Diego Air & Space Museum Archives. Tilgjengelig under CC-BY-NC 2.0.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Den annen verdenskrig førte til at flyindustrien i Sovjetunionen ble liggende etter i utvikling på mange områder, og ved krigens slutt innså man at landet ikke ville ha klart et moderne strategisk bombefly på mange år og besluttet å kopiere det amerikanske bombeflyet B-29 Superfortress, hvorav flere hadde måttet nødlande på sovjetisk territorium etter tokt mot Japan.

I utgangspunktet skilte Tu-4 seg fra originalen bare i detaljer som blant annet motorer og bestykning, men var en stor utfordring da amerikansk teknologi på de fleste områder lå langt foran.

Det første ferdigproduserte Tu-4 fløy første gang 19. mai 1947 og det første operative regimentet fikk sine første fly i april 1949. Som bombefly ble det begynt faset ut fra 1954 og på begynnelsen av 60-tallet var det ikke lenger i bruk.

Et antall Tu-4 ble også eksportert til Kina på 50-tallet, de gjenværende av disse ble på 70-tallet utstyrt med turbopropmotorer. Fra 1978 ble flytypen stort sett brukt som moderskip for droner, noen få var så sent som på begynnelsen av 90-tallet fremdeles i bruk i det kinesiske flyvåpenet.

Det finnes ingen sikre kilder på antall Tu-4 totalt, men i perioden 1947-52 ble det trolig produsert omkring 1200 fly.

Spesifikasjoner

Vingespenn 43,05 m, lengde 30,18 m, normal startvekt 47 850 kg, toppfart 558 km/t ved 10 250 m.

Kilder

  • Gordon, Yefim & Rigmant, Vladimir: Tupolev Tu-4, Sovjet Superfortress, Midland Publishing, Hinckley, 2002

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg