Rostec

Artikkelstart

Rostec er et statseid, russisk konsern med omfattende virksomhet innen forsvarsindustri, luftfart, bil- og lastebilindustri, metall- og maskinindustri, farmasøytisk industri, elektronikk, informasjonsteknologi og en rekke andre områder.

Virksomhet

Rostec har hovedkontor i Moskva, og hadde i 2019 en omsetning på 1771,6 milliarder rubler og omkring 590 600 ansatte. Rostec ble etablert i 2007, og fikk i 2008 overført kontroll over mer enn 400 selskaper. I 2019 hadde konsernet kontroll over mer enn 800 selskaper, organisert i holdingselskaper eller under direkte kontroll.

De største industriklyngene er luftfartsindustriklyngen som omfatter Russian Helicopters, United Engine Corporation, Tekhnodinamika, United Aircraft Corporation og Concern Radio-Electronic Technologies, og forvars og våpenindustriklyngen som omfatter Tekhmasj, Kalasjnikov og High-Precision Weapons.

Ellers har konsernet kontroll over elektronikkselskapene Konsern Avtomatika, Ruselectronics og Sjvabe. Rostec har også kontroll over maskinindustriselskapene UralVagonZagod og Stankoprom, lastebilprodusenten Kamaz, bilindustriselskapet AvtoVAZ, farmasøytselskapet Nacimbio, metallindustriselskapet VSMPO-AVISMA og gruveselskapet Kalinigrad Amber Combine.

Rostec har også eksportvirksomhet gjennom selskapet Rosoboronexport, og kapitalvirksomhet som omfatter Novikombank, RT-Invest, RT-Business Developer, SIBER og RT-Capital

Russian Helicopters

Russian Helicopters var etablert i 2007 som et holdingselskap for å samle russisk helikopterindustri, og omfatter konstruksjonsbyråene Kamov og Mil, helikopterfabrikkene Progress Arsenjev, Rostvertol, Kazan Helicopters, Kumertau Aviation og Ulan-Ude Aviation Plant og selskaper som produserer komponenter for helikoptre.

United Aircraft Corporation

United Aircraft Corporation er et russisk aksjeselskap som ble etablert i 2006 for å samle russisk flyindustri. Det eier eller er deleier i flyprodusentene Berijev, Iljusjin, Irkut, Jakovlev, MiG, Tupolev og Sukhoj, konstruksjonsbyrået Mjasisjtsjev og en rekke andre selskaper. United Aircraft Corporation leverte 133 fly i 2017, hadde en omsetning på 451,8 milliarder rubler og over 100 000 ansatte.

United Engine Corporation

United Engine Corporation ble opprinnelig etablert i 2007 for å samle russisk flymotorindustri. Konsernet produserer turbofanmotorer, turbojetmotorer og turbopropmotorer (se flymotor) for militære og sivile fly, rakettmotorer for romfartsvirksomhet, turboshaftmotorer for helikoptre, gassturbiner for skip og båter, industrielle gassturbiner og generatorer, og pumper for gasstransport

Kalasjnikov

Kalasjnikov er Russlands største produsent av håndskytevåpen. Konsernet har røtter tilbake til 1807, og har navn etter Mikhail Kalasjnikov, som utviklet det kjente automatgeværet AK-47. Konsernet produserer i tillegg til militære og sivile håndskytevåpen også presisjonsammunisjon for artilleri, missiler, mindre militære og sivile båter og droner. Konsernet eier også motorsykkelmerket IHZ, opprinnelig produsert fra 1928 til 2008, og har siden 2017 produsert elektriske motorsykler under merket IHZ i mindre serier.

High-Precision Weapons

High-Precision Weapons ble etablert i 2009 og produser missiler, taktisk ballistiske missiler, luftvernmissiler, og panservernmissiler, systemer for styrte våpen, våpensystem for militære kjøretøy og stridsvogner og håndskytevåpen for både militær og sivil bruk.

Tekhmasj

Tekhmasj ble etablert av Rostec i 2011 som et holdingselskap som omfatter omkring 30 selskaper innen ammunisjonsindustri. Selskapene produserer ammunisjon for håndskytevåpen og artilleri, granatkastere, rakettvåpensystemer, flybomber, og eksplosiver og komponenter for missiler.

AvtoVAZ

AvtoVAZ ble opprinnelig etablert som bilfabrikk i Toljatti og produserte Lada fra 1970 basert på Fiat-modeller. AvtoVAZ er en del av en allianse med Nissan, Renault og Mitsubishi, og produserer biler under merkene Lada, Datsun, Renault og Nissan.

Kamaz

Kamaz er Russlands største lastebilprodusent. Kamaz ble opprinnelig etablert i 1969, og har produsert lastebiler siden 1976. På slutten av 2010-tallet fikk Rostec kontroll over selskapet. Kamaz har hovedkvarter og sin største fabrikk i Naberezjnyje Tsjelny i Tatarstan, og hadde i 2017 en omsetning på 156 milliarder rubler og et salg på 38 000 lastebiler. Kamaz samarbeider med Daimler AG, og produserer også lastebiler under merkene Mercedes-Benz og Fuso for det russiske markedet.

Kaliningrad Amber Combine

Kaliningrad Amber Combine er verdens største utvinner av rav. Det ble opprinnelig etablert i 1947, og fra 2013 har Rostec hatt kontroll over selskapet. Selskapet utvant omkring 500 tonn rav i 2018, og stod for to tredjedeler av verdensmarkedet. Det har også egen juvelindustri for halvfabrikat og ferdige produkter.

VSMPO-AVISMA

VSMPO-AVISMA er en produsent av lettmetaller, og en av verdens største produsenter av titan. Konsernet produserer også magnesium, aluminium, ferrotitan og komposittmaterialer, og er en av de største leverandørene av titan til luftfartsindustrien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg