Faktaboks

Triennalen i Milano

Triennale di Milano

Etymologi

(av tri- og lat. 'år')

Uttale
triennˈalen
ID-gruppens paviljong ved Triennalen i Milano i 1957.
ID-gruppens paviljong ved Triennalen i Milano i 1957

Triennalen i Milano er en internasjonal utstilling for kunsthåndverk, design og arkitektur. Triennalen har vært holdt i Milano siden 1923. De første tre utstillingene ble avholdt annethvert år som en biennale. Siden 1930 er den avholdt hvert tredje år som en triennale. Først i 1933 fikk utstillingen navnet Triennale di Milano. Opprinnelig navn var «Mostra Internazionale delle Arti Decorative».

Triennalen i Milano var i tiårene etter andre verdenskrig en viktig begivenhet for internasjonal design, og Norge deltok for første gang i 1954. En rekke norske utøvere har mottatt medaljer og utmerkelser, særlig i årene 1954, 1957 og 1960. Under Triennalen i 1954 fikk Norge mer enn 20 utmerkelser og var dermed en av de mestvinnende nasjonene. Grunnet konflikter etterpå var det nær på at utstillingen i 1957 ikke kom til å betraktes som en offentlig norsk deltakelse. De to separate norske utstillingene fikk status som offisiell norsk representant først to dager før åpningen.

Utvalgte norske mottakere av utmerkelser under Triennalen i Milano

Diplom
I 1960 fikk Eystein Sandnes diplom og sølvmedalje for serviset Jubileum, produsert av Porsgrunds Porselænsfabrik.
Diplom

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Linder, Mats. (2022). Bjørn Engø. Papiret Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg