Willy Johansson

Willy Johansson. Boller i pressglass. Modell: Fersken. Produsert av Hadeland Glassverk fra 1956. Tildelt Merket for god design i 1966.

Hadeland glassverk. Gjengitt med tillatelse

Willy Johansson var på 1950- og 1960-tallet en av landets fremste glassformgivere. Arbeidene hans er kjennetegnet av et organisk og behagelig formspråk. Johansson behersket masseprodusert serievare så vel som eksklusivt kunstglass. Blant høydepunktene regnes pressglasseriene Siri og Fersken.

Willy Johansson vokste opp på Jevnaker. Der arbeidet faren, Johan Wilhelm Johansson, som glassblåser på Hadeland Glassverk. Allerede som fem-seksåring fikk Johansson forsmak på glassarbeid da han gikk med frokostpakken til faren. Etter han var ferdig med folkeskolen som 15-åring gikk han i lære som hyttegutt på glasshyttene.

Da Christiania Glasmagasin feiret 200-årsjubileum i 1939 fikk Johansson stipend. Det førte til studier ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Der hadde han de innflytelsesrike kulturpersonlighetene Jacob Prytz og Sverre Pettersen som lærere. Etter studietiden (1939-1942) begynte han på Hadeland Glassverks sandblåserverksted der Ståle Kyllingstad var kunstnerisk leder.

I 1945 ble Willy Johansson ansatt ved Christiania Glasmagasin gravørverksted. Der ble han til 1947 da han fikk stillingen som tegner ved Hadeland Glassverk.

En av Willy Johanssons første oppgaver ved Hadeland var å revitalisere serievarene, deriblant servisene. I årene fra 1950 til 1952 formga han hele åtte nye serviser. Flere av Johanssons bruksglasserier er blitt langlivede klassikere, som Willy (1950-1977), Tangen (1958-) og Maihaugen (1964-1990). Husholdningsglasserien Blåtopp fra 1960 er å regne som en av hans fremste designklassikere. Den ble utført i lys olivengrå og med lokk i distinkt koboltblå glass.

Willy Johansson fikk også stor betydning for utviklingen av pressglasset. Serviset Siri (ca. 1954) ble produsert i klarglass med vertikale riller. Formmessig var det mykt, organisk og vel avstemt. 1956 kom den mer kostbare, formblåste serien Fersken i lysegrå og røykfarget glass, med syremattet overflate.

Sammen med Arne Jon Jutrem, Hermann Bongard og Severin Brørby satte Johansson en ny standard for norsk kunstglass. Rundt 1948 begynte deres første eksperimenter. Den første tiden var de inspirert av både svensk og italiensk kunstglass, og det var faren, mesterglassblåseren Johan Wilhelm Johansson, som blåste glasset i nært samarbeid med formgiverne.

Kunstglasset i den såkalte K-serien ble for første gang vist fram rundt 1950. Johansson tegnet en rekke objekter i serien. Enkelte av dem er blitt stående som viktige eksponenter for norsk formgiving under Scandinavian design-perioden fra 1950 til 1970.

Ved Triennalen i Milano ble Willy Johannson premiert tre ganger. Han fikk Diplome d´honneur (1954), gullmedalje (1957) og sølvmedalje (1960). I 1957 fikk han Jacob-prisen.

  • Steen, Albert (1984). Willy Johansson og Hadeland Glassverk, Kunstindustrimuseet i Oslo

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.