Faktaboks

Arne Jon Jutrem

Arne-Jon Johansen

Født
2. september 1929
Død
15. september 2005
Fødested
Oslo
Dødssted
Jevnaker
Arne Jon Jutrem. Drikkeglass. Modell: ArneJon. Utført ved Hadeland Glassverk. Ca. 1954.
Drikkeglass av . Gjengitt med tillatelse

Arne Jon Jutrem var en norsk designer og billedkunstner. Som formgiver er han mest kjent for glassarbeidene for Hadeland Glassverk. Jutrems industrielle bruksglass er preget av enkel og behersket linjeføring, mens arbeidet med kunstglass ga ham muligheter til å utfolde seg friere.

De tidlige årene

Som 16-åring begynte Arne Jon Jutrem ved reklamelinja på Statens håndverks- og kunstindustriskole, der Sverre Pettersen var overlærer. Jutrem var i en særstilling blant skolens elever da Pettersen og skolens rektor Jacob Prytz oppmuntret ham til å delta i undervisningen ved flere avdelinger. Da Jutrem tok diplomeksamen i 1950, ba Pettersen han om å søke stilling som tegner ved Hadeland Glassverk.

Hadeland Glassverk

I august 1950 begynte Arne Jon Jutrem på Hadeland og overtok den kunstneriske ledelsen ved sandblåserverkstedet. Jutrems første industrielle arbeid der var en sigarettholder i sandblåst glass med trelokk. Denne ble innkjøpt av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum til en brukskunstutstilling i Kunstnernes Hus våren 1951.

Omkring 1950/1951 besluttet ledelsen ved Hadeland Glassverk seg for å satse på kunstglassproduksjon. Jutrem utformet sitt første kunstglass i 1951. Det var en svakt, konisk formet vase i klart glass med svarte striper. Fram til omkring 1954 tegnet han rundt 40 modeller i Hadelands kunstglass-serie. Enkelte var med stripedekor i glassmassen og utvendig etset. Andre arbeider var med etset og håndmalt grafisk dekor.

Grønland-serien og ArneJon

Jutrems største kommersielle suksess for Hadeland var kunstglass-serien Grønland. Den grønne glassmassen ble tilsatt soda, noe som resulterte i uregelmessige luftbobler (såkalt luseglass). Grønlandsserien ble tildelt gullmedalje på Triennalen i Milano i 1954, og ble produsert i mer enn 20 år.

Arne Jon Jutrem tegnet også en del glass til serviser. Blant de fineste var ArneJon fra 1954. Glasset ble utført som en sylindrisk klokke på en mindre sylinderformet stett. I sin utførelse var det moderne og eksklusivt. Grunnet tekniske problemer ble produksjonen dessverre svært begrenset.

I tillegg til kunstglass og serieproduksjon tegnet Jutrem motiver for speil og vinduer for Hadeland. Disse var med grafisk stilisert eller abstrakt dekor i gravert og sandblåst glass.

På slutten av 1950-tallet ble Jutrems trang til eksperimentering større. Over tid førte det til samarbeidsproblemer med Hadeland Glassverks salgsavdeling i Oslo. Det førte til at han sa opp stillingen i 1962. I 1984 ble Jutrem igjen knyttet til Hadeland som designer. Noen av arbeidene ble utført etter tegninger fra 1950/1960-tallet, men mesteparten var nye ideer. Flere av arbeidene fra 1990-tallet vitner om Jutrems skulpturale og frie tilnærming til glasset som kunstnerisk medium.

Annen virksomhet

Arne Jon Jutrem. Bordplate. Produsert ved Elverum Møbel- og Trevarefabrikk. Ca. 1967. 
Bordplate med trykket dekor © . Vernet verk

I årene fra 1963 til 1966 arbeidet Jutrem som frilans tegner for det danske glassverket Holmegaard. Til den permanente «forårsutstillingen» i København skrev anmelderen i Berlingske Tidende at Arne Jon Jutrem er «lige så dansk, som han er norsk».

Til verdensutstillingen Expo 67 i Montreal i Canada i 1967 tegnet Arne Jon Jutrem en møbelgruppe i samarbeid med interiørarkitekt Tormod Alnæs og modellsmed Johan Flåten. Stolene i gruppen ble utført i bøyd pleksiglass med sitteputer i skai og understell i rundstål. Til den samme utstillingen skapte han tre monumentale skulpturer i glass ved PLUS glasshytte.

Mindre kjent er tinnarbeidene til Jutrem, utført av Mons Omvik fra midten av 1950-tallet. Disse ble utført i grafisk, stilisert relieffdekor. I 1962 formga Jutrem komfyren PR 7 A for National Industri i Oslo, og i tiden rundt 1967 tegnet han dekorative bordplater i kunststoffet Compresin for Elverum Møbel- og Trevarefabrikk.

Stillinger og utmerkelser

Arne Jon Jutrem. Vase. Modell: 606. Utført ved Hadeland Glassverk. 1952.
Syremattet vase av . Gjengitt med tillatelse

Arne Jon Jutrem var fra 1983 lektor ved Høgskolen i Oslo. Der ble han i 1994 utnevnt til professor i estetikk. I løpet av karrieren fikk han flere utmerkelser og stipend. I 1959 ble han tildelt Lunningprisen og i 1992 Jacob-prisen. I 1992 ble han også utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gerd Hennum (1999). Maleren og glasskunstneren Arne Jon Jutrem, Orfeus

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg