Faktaboks

Også kjent som
tysk Tessin
Uttale
titʃˈinå
Intragna
Landsbyen Intragna i Ticino, i Centovallidalen vest for Locarno. Gjennom dalen fører den smalsporete Centovalli-banen fra Locarno vestover til Domodossola i Italia.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Ticino er en kanton i Sveits som grenser i vest, sør og sørøst til Italia. Ticino er den eneste kantonen i Sveits som i sin helhet ligger sør for Alpenes hovedkjede, på sørsiden av Sankt Gotthardmassivet. Kantonen har et areal på 2812 kvadratkilometer og har 353 675 innbyggere (2022). Hovedstad er Bellinzona.

Det ligger en liten italiensk enklave, Campione d'Italia, på sørbredden av Lago di Lugano, rett overfor byen Lugano.

Befolkning

Befolkningen er italiensktalende, og Ticino er den eneste kantonen i Sveits med italiensktalende flertall i befolkningen. Dette gjelder også kommunene i kantonen, med unntak av Bosco/Gurin, som ligger øverst i Valle Maggia, mot grensen til Italia nordvest i kantonen. Bosco/Gurin fikk alt på 1200-tallet innvandring fra Wallis (fransk Valais) og fortsatt i dag er både tysk og italiensk offisielle språk i kommunen. Lombardiske dialekter er godt bevarte i kantonen og fremdeles i bruk, særlig på landet, og i noen kommuner er de offisielle gatenavnene på lombardisk.

Befolkningen i Ticino er i dominerende grad katolikker. Skjærtorsdags- og langfredagsprosesjonen i byen Mendrisio står på UNESCOs liste over immateriell kulturarv.

Natur

Ticino omfatter elven Ticinos dalføre (Valle Leventina) og fjellene omkring, samt områdene omkring vestre del av Lago di Lugano (Luganosjøen) helt i sørøst. I nord hever Alpene seg opp i over 3000 meter over havet med høyeste punkt i Rheinwaldhorn (3402 meter over havet) på grensen til kanton Graubünden. Over halvparten av totalarealet er skog, nesten 30 prosent er uproduktivt areal over tregrensen. I Ticino ligger Sveits' lavestliggende punkt (193 meter over havet), ved bredden av Lago Maggiore.

Næringsliv

Ticino
Geiter på beite i høyfjellet lengst nord i kantonen Ticino.

Jordbruket er basert på beite i fjelldalene og dyrking av vin, frukt, grønnsaker, nøtter og tobakk. Bare få steder er det korndyrking av betydning, som på Ticinos elveslette ved munningen i Lago Maggiore. Industrien er hovedsakelig konsentrert til områdene sør for Lugano. Viktigst er nærings- og nytelsesmiddelindustrien med blant annet tobakksindustri, vinproduksjon og konservesindustri.

Ticino har en svært betydelig turisttrafikk med tyngdepunkt i Lugano og Locarno, og det er stor gjennomgangstrafikk til Italia. Hovedstaden Bellinzona er sete for den kantonale regjeringen og et viktig kommunikasjonsknutepunkt ved veien (E 35) og jernbanen over St. Gotthard, som er den mest trafikkerte alpeovergangen i Sveits. Store deler av jernbaneforbindelsen AlpTransit Gotthard mellom Zürich og Lugano ligger i Ticino. I strekningen inngår Gotthard-Basistunnelen, som er 57,1 km lang og dermed verdens lengste jernbanetunnel. De tre middelalderborgene i Bellinzona står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Historikk

Ticino ble i perioden fra 1200- til 1400-tallet gradvis erobret og underlagt det sveitsiske edsforbundet, i første rekke med sikte på kontroll av trafikken over St. Gotthard, der det først ble bygd vei på 1200-tallet.

Italiensk ble på slutten av 1700-tallet anerkjent som offisielt språk i Sveits. Ticino ble i 1803 formelt opptatt som kanton i edsforbundet gjennom mediasjonsakten (italiensk Atto di Mediazione, tysk Mediationsakte, fransk Acte de médiation), meklet frem av Napoleon Bonaparte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Jørgen G. Bosoni

Det offisielle namnet på jarnbanelina er Ferrovia Vigezzina Centovalli, ikkje Centovalli-Bahn. Biletteksten bør endrast. Jf. https://www.vigezzinacentovalli.com/ticinoticket og https://www.ticino.ch/de/commons/details/Ferrovia-Vigezzina-Centovalli/1068.html . Centovalli-bana eller Vigezzina-Centovalli-bana ville òg kunna fungera greitt på norsk.

svarte Geir Thorsnæs

Navneformen er hentet fra den etter mitt syn beste reisehåndboka for Sveits, Baedeker, som har vært gitt ut i godt over 100 år. Men ettersom den er utgitt i Tyskland, har de nok benyttet et tysk navn på selskapet som driver den aktuelle banen. Jeg vil derfor endre navnet til en norsk form slik du foreslår.

svarte Jørgen G. Bosoni

På folkemunne har eg alltid høyrt (i alle fall på sveitsisk side) nemninga «il Centovalli (Express)» eller «Ferrovia delle Centovalli», som òg er den offisielle nemninga på den sveitsiske strekninga (jf. t.d. https://unterwegs.sob.ch/it/stories/centovalli), men den offisielle nemninga ser no ut til å vera «Ferrovia Vigezzina-Centovalli», ettersom dalen på italiensk side heiter Val Vigezzo. Norsk Wikipedia har «Centovallibanen».

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg