Ticino, kanton i Sveits, grenser i vest, sør og sørøst til Italia, eneste kanton i Sveits som i sin helhet ligger sør for Alpenes hovedkjede, på sørsiden av Sankt Gotthardmassivet; 2812 km2 med 336 900 innbyggere (2012). Hovedstad: Bellinzona. Befolkningen er italiensktalende og stor sett katolikker, og Ticino er den eneste kantonen i Sveits med italiensktalende flertall i befolkningen.

Ticino omfatter elven Ticinos dalføre (Valle Leventina) og fjellene omkring samt områdene omkring vestre del av Lago di Lugano helt i sørøst. I nord hever Alpene seg opp i over 3000 moh. med høyeste punkt i Rheinwaldhorn (3402 moh.) på grensen til kanton Graubünden. Over halvparten av totalarealet er skog, nesten 3/10 er uproduktivt areal over tregrensen. Det ligger en liten italiensk enklave, Campione d'Italia, på sørbredden av Lago di Lugano, rett overfor Lugano.

Jordbruket er basert på beite i fjelldalene og dyrking av vin, frukt, grønnsaker, nøtter og tobakk. Bare få steder korndyrking av betydning, som på Ticinos elveslette ved munningen av Lago Maggiore. Industrien er hovedsakelig konsentrert til områdene sør for Lugano. Viktigst er nærings- og nytelsesmiddelindustrien med blant annet tobakksindustri, vinproduksjon og konservesindustri. Meget betydelig turisttrafikk med tyngdepunkt i Lugano og Locarno; stor gjennomgangstrafikk til Italia. Hovedstaden Bellinzona er et viktig kommunikasjonsknutepunkt ved veien og jernbanen over St. Gotthard, som er den mest trafikkerte alpeovergangen i Sveits.

Ticino ble i perioden fra 1200- til 1400-tallet gradvis erobret og underlagt det sveitsiske edsforbundet, i første rekke med sikte på kontroll av trafikken over St. Gotthard, der vei var bygd først på 1200-tallet. Italiensk ble på slutten av 1700-tallet anerkjent som offisielt språk i Sveits, og Ticino ble 1803 formelt opptatt som kanton i edsforbundet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.