Ticino - kanton

Ticino er en kanton i Sveits som grenser i vest, sør og sørøst til Italia. Ticino er eneste kanton i Sveits som i sin helhet ligger sør for Alpenes hovedkjede, på sørsiden av Sankt Gotthardmassivet. Kantonen har et areal på 2812 kvadratkilometer og har 354 400 innbyggere (2017). Hovedstad er Bellinzona. Befolkningen er italiensktalende og stor sett katolikker; Ticino er den eneste kantonen i Sveits med italiensktalende flertall i befolkningen.

Faktaboks

Ticino
ty. Tessin
Uttale
titʃˈinå
Også kjent som
ty. Tessin

Det ligger en liten italiensk enklave, Campione d'Italia, på sørbredden av Lago di Lugano, rett overfor byen Lugano.

Natur

Ticino omfatter elven Ticinos dalføre (Valle Leventina) og fjellene omkring, samt områdene omkring vestre del av Lago di Lugano helt i sørøst. I nord hever Alpene seg opp i over 3000 meter over havet med høyeste punkt i Rheinwaldhorn (3402 meter over gavet) på grensen til kanton Graubünden. Over halvparten av totalarealet er skog, nesten 30 prosent er uproduktivt areal over tregrensen. I Ticino finner en Sveits' lavestliggende punkt (193 meter over havet) ved bredden av Lago Maggiore.

Næringsliv

Jordbruket er basert på beite i fjelldalene og dyrking av vin, frukt, grønnsaker, nøtter og tobakk. Bare få steder er det korndyrking av betydning, som på Ticinos elveslette ved munningen i Lago Maggiore. Industrien er hovedsakelig konsentrert til områdene sør for Lugano. Viktigst er nærings- og nytelsesmiddelindustrien med blant annet tobakksindustri, vinproduksjon og konservesindustri.

Meget betydelig turisttrafikk med tyngdepunkt i Lugano og Locarno; stor gjennomgangstrafikk til Italia. Hovedstaden Bellinzona er et viktig kommunikasjonsknutepunkt ved veien og jernbanen over St. Gotthard, som er den mest trafikkerte alpeovergangen i Sveits.

Historikk

Ticino ble i perioden fra 1200- til 1400-tallet gradvis erobret og underlagt det sveitsiske edsforbundet, i første rekke med sikte på kontroll av trafikken over St. Gotthard, der vei var bygd først på 1200-tallet. Italiensk ble på slutten av 1700-tallet anerkjent som offisielt språk i Sveits, og Ticino ble i 1803 formelt opptatt som kanton i edsforbundet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg