Lugano er en by i Sveits, i kantonen Ticino, på nordbredden av Luganosjøen, 272 moh. Byen er Ticinos største med 63 900 innbyggere (2017), 151 700 innbyggere med forsteder i agglomerasjonen Lugano.

Lugano ligger på jernbanen Zürich-Milano; gjennom byen går også E 9 på denne strekningen. Det ligger en liten flyplass rett utenfor byen, nærmeste internasjonale flyplass er i Milano (Malpensa, 40 km). Byen er et bank- og forsikringssentrum med relativt beskjeden industri. Servicenæring er viktig, Lugano er et kur- og turiststed og kongressentrum. Bispesete for den katolske kirken ligger i byen.

Byen har et tydelig italiensk preg og er kulturelt senter for den italiensktalende delen av Sveits. Byen har radio- og tv-sender for det italiensktalende Sveits. Gamlebyen med mye bevaringsverdig bebyggelse ligger nede ved Luganosjøen. På motsatt side av sjøen, rett overfor byen, ligger en liten italiensk enklave, Campione.

San Lorenzo-katedralen fra 1200-tallet har fresker fra 1400- og 1500-tallet, Santa Maria deglio Angioli er en klosterkirke fra rundt år 1500, også med betydelige fresker. Byen har museum med skulptur- og malerisamlinger og historisk og arkeologisk museum. Universitetet ble opprettet i 1996.

Lugano var på grunn av sin beliggenhet ved den viktige forbindelsen over Sankt Gotthard bosatt av så vel etruskere og keltere før vår tidsregning. Byen ble grunnlagt på 500-tallet, og lå på samme måten som Locarno i middelalderen under italienske lensherrer. Byen ble i 1512–1513 erobret av Uri og Schwyz fra hertugen av Milano og kom under det sveitsiske edsforbundets kontroll. Lugano alternerte i perioden 1803-1868 med Locarno og Bellinzona som hovedstad i kanton Ticino. Trafikken gjennom byen, næringsutviklingen og ikke minst turismen økte betydelig med åpningen av jernbanen over Sankt Gotthard i 1882.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.