Lugano

Artikkelstart

Lugano er en by i Sveits, i kanton Ticino, på nordbredden av Luganosjøen (Lago di Lugano), 272 meter over havet. Byen er Ticinos største med 62 615 innbyggere (2020), 151 100 innbyggere med forsteder i agglomerasjonen Lugano (2019).

Faktaboks

Uttale
lugˈano
Også kjent som
tysk (foreldet) Lauis; Lügán (uttale: lyg'ang) på det lokale vestlombardiske målføret

Samferdsel og næringsliv

Lugano ligger på jernbanen Zürich-Milano; gjennom byen går også E9 på denne strekningen. Det ligger en liten flyplass rett utenfor byen; nærmeste internasjonale flyplass er i Milano (Malpensa, 50 kilometer). Byen, som er et bank- og forsikringssentrum, har en relativt beskjeden industri. Servicenæringene er viktigst, særlig turisttrafikken, og Lugano er blant annet et kur-, kurs- og kongressentrum. Bispesetet for den katolske kirken i Sveits ligger i byen.

Kultur

Byen har et tydelig italiensk preg og er kulturelt senter for den italiensktalende delen av Sveits. Byen har radio- og tv-sender for det italiensktalende Sveits. Det ble opprettet universitet i Lugano i 1996.

Gamlebyen med mye bevaringsverdig bebyggelse ligger nede ved Luganosjøen. På motsatt side av sjøen, rett overfor byen, ligger en liten italiensk enklave, Campione.

San Lorenzo-katedralen fra 1200-tallet har fresker fra 1400- og 1500-tallet, Santa Maria deglio Angioli er en klosterkirke fra rundt år 1500, også den med betydelige fresker. Byen har museum med skulptur- og malerisamlinger, likeledes historisk og arkeologisk museum.

Historie

Lugano var på grunn av sin beliggenhet ved den viktige forbindelsen over Sankt Gotthard bosatt av så vel etruskere og keltere før vår tidsregning. Byen ble grunnlagt på 500-tallet, og lå i middelalderen, på samme måten som Locarno, under italienske lensherrer. Kantonene Uri og Schwyz erobret i 1512–1513 Lugano fra hertugen av Milano, og byen kom på den måten under det sveitsiske edsforbundets kontroll. Lugano alternerte i perioden 1803–1868 med Locarno og Bellinzona som hovedstad i kanton Ticino. Trafikken gjennom byen, næringsutviklingen og i særlig grad turismen økte betydelig med åpningen av jernbanen over Sankt Gotthard i 1882.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg