Lugano

Lugano er en by i Sveits, i kantonen Ticino, på nordbredden av Luganosjøen, 272 moh. Byen er Ticinos største med 63 900 innbyggere (2017), 151 700 innbyggere med forsteder i agglomerasjonen Lugano.

Faktaboks

Uttale
lugˈano
Også kjent som
ty. Lauis

Samferdsel og næringsliv

Lugano ligger på jernbanen Zürich-Milano; gjennom byen går også E 9 på denne strekningen. Det ligger en liten flyplass rett utenfor byen, nærmeste internasjonale flyplass er i Milano (Malpensa, 40 km). Byen er et bank- og forsikringssentrum med relativt beskjeden industri. Servicenæring er viktig, Lugano er et kur- og turiststed og kongressentrum. Bispesete for den katolske kirken ligger i byen.

Kultur

Byen har et tydelig italiensk preg og er kulturelt senter for den italiensktalende delen av Sveits. Byen har radio- og tv-sender for det italiensktalende Sveits. Gamlebyen med mye bevaringsverdig bebyggelse ligger nede ved Luganosjøen. På motsatt side av sjøen, rett overfor byen, ligger en liten italiensk enklave, Campione.

San Lorenzo-katedralen fra 1200-tallet har fresker fra 1400- og 1500-tallet, Santa Maria deglio Angioli er en klosterkirke fra rundt år 1500, også med betydelige fresker. Byen har museum med skulptur- og malerisamlinger og historisk og arkeologisk museum. Universitetet ble opprettet i 1996.

Historie

Lugano var på grunn av sin beliggenhet ved den viktige forbindelsen over Sankt Gotthard bosatt av så vel etruskere og keltere før vår tidsregning. Byen ble grunnlagt på 500-tallet, og lå på samme måten som Locarno i middelalderen under italienske lensherrer. Byen ble i 1512–1513 erobret av Uri og Schwyz fra hertugen av Milano og kom under det sveitsiske edsforbundets kontroll. Lugano alternerte i perioden 1803-1868 med Locarno og Bellinzona som hovedstad i kanton Ticino. Trafikken gjennom byen, næringsutviklingen og ikke minst turismen økte betydelig med åpningen av jernbanen over Sankt Gotthard i 1882.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg