Bellinzona

Artikkelstart

Bellinzona er en by i Sveits, hovedstad i kanton Ticino, ved elven Ticino. Byen ligger 15 km øst for Locarno, 230 moh., og har 43 279 innbyggere (2020), 53 400 med forsteder (agglomerasjonen Bellinzona, 2019).

Faktaboks

Uttale
-tsˈåna
Også kjent som

tysk Bellenz

Kultur

Bellinzona er kulturelt senter for det italiensktalende Sveits og sete for den kantonale regjeringen og administrasjonen og for kantonens parlament. Byen har betydelig turisme. Den har tre middelalderborger: Castelgrande, Montebello og Sasso Corbaro. Alle tre står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Samferdsel

Gjennom Bellinzona jernbanen over St. Gotthard. I 2016 ble den 15 km lange jernbanentunnelen gjennom St. Gotthard med et høyeste punkt 1155 moh., erstattet av den 57 km lange «Gotthard-Basistunnel», verdens lengste jernbanetunnel med et høyeste punkt 550 moh.

Gjennom Bellinzona går også E35 Luzern-Lugano, og rett nord for byen tar E43 fra E35 mot nordøst og fører gjennom Val Mesolcina, San Bernardino-tunnelen og Rheinwald (retoromansk: Valrain) til Chur i Graubünden; begge disse europaveiene er motorveier.

Historie

Bellinzona hørte fra 1242 til hertugen av Milano. I 1500 ble den erobret av det sveitsiske edsforbund. Fra 1803 har byen formelt hørt til kanton Ticino. Bellinzona alternerte i perioden 1803–1868 med Locarno og Lugano som hovedstad i kanton Ticino; fra 1878 er Bellinzona alene hovedstad i kantonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jørgen G. Bosoni

Sjå innsendt endringsframlegg.
Kjelder:
https://whc.unesco.org/en/list/884
https://www.ticino.ch/commons/details/Sasso-Corbaro-Castle-Rooms/32674.html
https://www.ticino.ch/it/commons/details/Sale-espositive-del-Castello-di-Sasso-Corbaro/32674.html
https://www.ticino.ch/it/explore/unesco-world-heritage.html
https://www4.ti.ch/can/sic/cosa-facciamo/visite-guidate/

skrev Geir Thorsnæs

Takk for innspill. Artikkelen Bellinzona er oppdatert i den grad det er ansett nødvendig, basert på blant annet informasjon fra de foreslåtte kildene.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg