Faktaboks

Egil Nyhus
Født
23. januar 1962, Tønsberg
Omslag til barneboka "Mira og det farlige under sengen"(2012)
Egil Nyhus har illustrert Tor Åge Bringsværds bildebok Mira og det farlige under senga som kom ut på Cappelen Damm i 2012.

Egil Nyhus er en norsk prisbelønt avistegner, illustratør og barnebokforfatter. Han er særlig kjent for sine treffsikre, humoristiske karikaturportretter og kommentartegninger i aviser og for sine frodige illustrasjoner i en rekke populære barnebøker.

Bakgrunn

Nyhus er utdannet ved grafisk linje ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1981–1985). Allerede som 16-åring leverte han ukentlige avistegninger til Vestfold Arbeiderblad. Fra 1985 startet han sin karriere som frilanser på heltid, blant annet med tegneoppdrag for Tønsbergs Blad (1986–1987). I 1987 ble han fast ansatt som avistegner i Romerikes Blad.

Karriere

Omslag til bok om Kaptein Sabeltann
Egil Nyhus har illustrert de kjente bøkene om Kaptein Sabeltann. Boka Kongen på havet -Kaptein Sabeltanns sangbok 2 av Terje Formoe ble gitt ut på Cappelen Damm i 2007.
Av /www.cappelendamm.no.

Siden begynnelsen av 1990-tallet har Nyhus illustrert en rekke barnebøker og aktivitetshefter, blant annet med figurene fra NRKs barne-tv-serie Sesam Stasjon og Terje Formoes sjørøverskikkelse Kaptein Sabeltann. Han har også skrevet egne bildebøker. Tegnestilen hans er tegneserieinspirert, preget av frodig fantasi og mye humor.

Sammen med tvillingbroren Svein Nyhus har han, siden 1995, besøkt mange skoler med tegneshowet «To menn og en tavle», i regi av Den kulturelle skolesekken. Nyhus har også mottatt flere høythengende priser for sitt virke. I 1998 og 2013 ble han tildelt utmerkelsen Årets Avistegning, og i 2014 mottok han Teskjekjerringprisen sammen med Svein Nyhus. I 2013 hadde de to brødrene utstilling sammen i Tegnerforbundet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg