Egil Nyhus, norsk prisbelønt avistegner, illustratør og barnebokforfatter, særlig kjent for sine treffsikre, humoristiske karikaturportretter og kommentartegninger i aviser og for sine frodige illustrasjoner i en rekke populære barnebøker.

Nyhus er utdannet ved grafisk linje ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1981-85). Allerede som 16-åring leverte han ukentlige avistegninger til Vestfold Arbeiderblad. Fra 1985 startet han sin karriere som frilanser på heltid, blant annet med tegneoppdrag for Tønsbergs Blad (1986-87). I 1987 ble han fast ansatt som avistegner i Romerikes Blad.

Siden begynnelsen av 1990-tallet har han illustrert en rekke barnebøker og aktivitetshefter, blant annet med figurene fra NRK's barne-tv-serie Sesam Stasjon og Terje Formoes sjørøverskikkelse Kaptein Sabeltann. Han har også skrevet egne bildebøker. Tegnestilen hans er tegneserieinspirert, preget av frodig fantasi og mye humor.

Sammen med tvillingbroren Svein Nyhus har han, siden 1995, besøkt mange skoler med tegneshowet «To menn og en tavle», i regi av Den kulturelle skolesekken. Nyhus har også mottatt flere høythengende priser for sitt virke. I 1998 og 2013 ble han tildelt utmerkelsen Årets Avistegning, og i 2014 mottok han Teskjekjerringprisen sammen med Svein Nyhus. I 2013 hadde de to brødrene utstilling sammen i Tegnerforbundet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.