Sunnhordland (avis)

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sunnhordland er ei lokalavis på Stord, ei av dei eldste avisene i Vestland og ei av dei få familieeigde avisene i landet.

Historie

Stord fekk si første lokalavis allereie i 1902. 1. mai det året kom det først eit prøvenummer av ei ny avis, Søndhordland. Denne avisa kjem framleis ut på Leirvik i Stord kommune, med namnet Sunnhordland.

Søndhordland vart grunnlagd av Jens Hystad, ein tidlegare skomakar som likte å skrive, sjølv om han var blind. Dette klarte han med god hjelp av kona si og andre gode medarbeidarar. Til å starte avis fekk han eit lån på 400 kroner. Hystad var Venstre-mann, kjempa for folkestyre, sosiale reformer og målsak, og lét dette setje sitt preg på avisa. I striden før folkerøystinga om EF (EU) i 1972 gjekk avisa inn for medlemskap.

Cornelius Bergh Bugge, målmann og storinvestor, kjøpte i 1918 ein stor aksjepost i avisa. Ved årsskiftet 1918/19 skifta avisa namn til Sunnhordland, og landsmålet vart redaksjonell målform. Avisa har også i dag nynorsk som redaksjonelt språk.

I 1949 trekte Jens Hystad seg tilbake og lét borna overta. I dag er det 4. generasjon Hystad som eig avisa, som dermed er ei av dei få familieeigde avisene i landet. Sunnhordland kjem ut på tettstaden Leirvik tre gonger i veka. Avisa dekkjer heile Stord og har nokre tingarar også i nabokommunane.

Avisa hadde i 2019 eit opplag på 6467 eksemplar. Nettavis frå 2006. Alle utgåver av avisa frå starten i 1902 kan lesast som e-avis for abonnentar.

Sunnhordland vart i 2017 kåra til Årets lokalavis av Landslaget for lokalaviser.

Les meir i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Flo, I., red. (2010): Norsk presses historie 1660–2010. Norske aviser fra A til Å, bd. 4. Oslo: Universitetsforlaget
  • Grepstad, O. (2010): Avisene som utvida Noreg. Nynorskpressa 1850–2010. Oslo: Universitetsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg