Mediebedriftenes Landsforening er en arbeidsgiverforening og bransje- og utgiverorganisasjon for mediebedrifter, med hovedsete i Oslo. MBL har 418 medlemsbedrifter hvorav 185 avisbedrifter (2018). De andre medlemmene er blant annet distribusjonsbedrifter, trykkerier og fjernsynsselskaper. Medlemsavisene representerer cirka 97 prosent av det totale avisopplaget i Norge.

MBL er tilsluttet NHO og Norsk Presseforbund. Administrerende direktør er Randi Siren Øgrey, og styreleder er Tove Nedreberg fra Adresseavisen.

Foreningens målsetting er, foruten å ivareta medlemmenes arbeidsgiverinteresser, å sikre redaksjonell uavhengighet og arbeide for en differensiert og økonomisk sunn presse.

MBL utarbeider egen avisstatistikk og publiserer årlig Aviskatalogen som inneholder opplysninger om medlemsavisene samt en del markedsinformasjon. Organisasjonen utga inntil 2008 fagbladet Dagens Medier.

Organisasjonen skiftet navn fra Norske Avisers landsforening (NAL) sommeren 2001 for å åpne for Internett-aviser og andre ikke-typiske papiraviser. NAL var grunnlagt i 1958 til erstatning for det tidligere Norske Avisutgiveres Landsforbund (stiftet 1947), som var en sammenslutning av Osloavisenes Forening (stiftet 1912) og Norsk Bladeierforening (stiftet 1910).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.