Condeep

Condeep. Troll-plattformen tegnet i samme målestokk som Eiffeltårnet. Se også boreplattform.

Av /Store norske leksikon ※.

Condeep er en type produksjonsplattformer for petroleumsutvinning til havs, utviklet og bygget av norske Norwegian Contractors (NC).

Faktaboks

Uttale
kˈåndi:p
Etymologi
forkortelse for engelsk Concrete Deepwater Structure ‘dypvannsstruktur av betong’

Plattformene bygges av armert betong og transporteres flytende ut til petroleumsfeltet, der de blir stående på havbunnen ved hjelp av egen tyngde (gravitasjonsplattformer). Bunnen består av store sammenbundne tanker som brukes til lagring av olje og ballastvann. Fra bunnseksjonen går ett eller flere hule skaft opp til dekket, som er laget av stål, og som bæres av skaftene.

Condeep-plattformene kan ha svært store dimensjoner. Troll A-plattformen, som ble satt på plass i 1995, var verdens største flytende konstruksjon ved utslepningen, den veide 1,1 mill. tonn, hadde en grunnflate på 15 mål og en totalhøyde på 472 m. I 1995 var det i alt bygd 12 produksjonsplattformer etter Condeep-prinsippet. De mest kjente er: Statfjord, Gullfaks, Oseberg, Troll A og Sleipner A. Tidsskriftet The Economist nominerte Gullfaks C og Troll A-plattformene som ett av verdens ti tekniske undere i vår tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg