Colombo

Gateliv i Colombo, Sri Lanka
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Colombo er en by i Sri Lanka, og en av landets to hovedsteder (ved siden av Sri Jayawardenepura Kotte). Byen ligger på vestkysten, ved utløpet av elven Kelani, og har 649 000 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
colˈombo

Befolkningen er svært blandet: singalesere (hovedsakelig buddhister) utgjør ca. 50 prosent, mens tamiler (hovedsakelig hinduer) som største minoritet med cirka 40 prosent av innbyggerne. Det er også store kristne og muslimske samfunn.

Colombo er landets viktigste sentrum for handel, administrasjon, finans og utdanning. Havnen er velutstyrt og har størstedelen av landets utenrikshandel, særlig te, gummi, kopra, kakao og krydderier.

Industrien omfatter produksjon av tekstiler, kjemikalier, næringsmidler, tobakk med mer. Det er flere universiteter i byen og det eldste er fra 1921. Byen har også nasjonalmuseum og planetarium. Ved Katunayaka og Ratmalana er det internasjonale lufthavner.

Bysenteret

Sentrums- og forretningsområdet Fort ligger på tomten etter en nederlandsk festning fra 1600-tallet, som revet i 1869. Like øst for Fort er basarstrøket Pettah. Ul-Alfar Jumma-moskeen er et særpreget rødt- og hvitstripet bygg med klokketårn og flere minareter. Sør for byen ligger forstaden Mount Lavinia med store sandstrender.

Historikk

Både kinesiske og arabiske sjøfarere besøkte Colombo for 2000 år siden. På 700-tallet anla arabiske handelsmenn en handelsplass ved dagens Colombo.

Navnet Colombo stammer fra det gamle singalesiske ordet Kolamba, som betyr «havn» eller «ferge».

I det 8. århundre bosatte arabiske handelsmenn seg nær området som i dag er byens havn. Fra 1500-tallet ble byen utviklet av portugisere, nederlendere og briter, som etter tur etablerte seg på øya. Fra 1517 var Colombo portugisisk, fra 1656 nederlandsk og fra 1796 britisk.

De eldste distriktene i byen, som er nærmest havnen og nord for Beira Lake, er kjent som Fort og Pettah.

Fort-distriktet er fortsatt et viktig sted for offentlig og kommersiell aktivitet, men i mindre grad enn før. Pettah er blitt en bydel med små butikker, markeder og fortauboder. Området Cinnamon Gardens, som ligger sør for Beira Lake, er fra den nederlandske perioden.

Blant Colombos mest kjente bygninger er rådhuset, klokketårnet, St. Lucias katedralen og Galle Face Hotel. Andre kjente bygninger i byen er Wolvendahl kirke, bygget av nederlendere i 1749, Universitetet i Colombo (1921), flere buddhistiske og hinduistiske templer og residensene til presidenten og statsministeren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg