Faktaboks

Colombo
Uttale
colˈombo
Colombo
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Gateliv i Colombo, Sri Lanka
Gateliv i Colombo, Sri Lanka
Lisens: CC BY SA 3.0

Colombo er en by i Sri Lanka, og en av landets to hovedsteder (ved siden av Sri Jayawardenepura Kotte). Byen ligger på vestkysten, ved utløpet av elven Kelani, og har 649 000 innbyggere (2017).

Befolkningen er svært blandet: singalesere (hovedsakelig buddhister) utgjør ca. 50 prosent, mens tamiler (hovedsakelig hinduer) som største minoritet med cirka 40 prosent av innbyggerne. Det er også store kristne og muslimske samfunn.

Både Sri Jayawardenepura Kotte og Colombo regnes som hovedsteder i Sri Lanka. Sri Jayawardenepura Kotte er landets administrative hovedstad, mens Colombo er den største byen i Sri Lanka, og fungerer som den kommersielle hovedstaden.

Colombo er landets viktigste sentrum for handel, administrasjon, finans og utdanning. Havnen er velutstyrt og har størstedelen av landets utenrikshandel, særlig te, gummi, kopra, kakao og krydderier.

Industrien omfatter produksjon av tekstiler, kjemikalier, næringsmidler, tobakk med mer. Det er flere universiteter i byen og det eldste er fra 1921. Byen har også nasjonalmuseum og planetarium. Ved Katunayaka og Ratmalana er det internasjonale lufthavner.

Bysenteret

De eldste distriktene i byen, som er nærmest havnen og nord for Beira Lake, er kjent som Fort og Pettah.

Sentrums- og forretningsområdet Fort ligger på tomten etter en nederlandsk festning fra 1600-tallet, som revet i 1869. Fortet er fortsatt et samlingspunkt for kommersiell aktivitet, men mindre enn tidligere.

Like øst for Fort er basarstrøket Pettah. Pettah har blitt et distrikt med små butikker, markeder og fortausboder. Området Cinnamon Gardens, som ligger sør for Beira Lake, er fra den nederlandske perioden.

Blant Colombos mest kjente bygninger er rådhuset, klokketårnet, St. Lucias katedralen og Galle Face Hotel. Andre kjente bygninger i byen er Wolvendahl kirke, bygget av nederlendere i 1749, Universitetet i Colombo (1921), flere buddhistiske og hinduistiske templer og residensene til presidenten og statsministere.

Ul-Alfar Jumma-moskeen er et særpreget rødt- og hvitstripet bygg med klokketårn og flere minareter. Sør for byen ligger forstaden Mount Lavinia med store sandstrender.

Historikk

Både kinesiske og arabiske sjøfarere besøkte Colombo for 2000 år siden. På 700-tallet anla arabiske handelsmenn en handelsplass ved dagens Colombo.

Navnet Colombo stammer fra det gamle singalesiske ordet Kolamba, som betyr «havn» eller «ferge».

I det 8. århundre bosatte arabiske handelsmenn seg nær området som i dag er byens havn. Fra 1500-tallet ble byen utviklet av portugisere, nederlendere og briter, som etter tur etablerte seg på øya. Fra 1517 var Colombo portugisisk, fra 1656 nederlandsk og fra 1796 britisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg