Vedda
Veddaer på Sri Lanka i 2016 viser fram tradisjonelle produkter og verktøy samt hvordan man tenner opp uten fyrstikker.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Vedda er en folkegruppe i det sørøstlige Sri Lanka. Vedda er den eldste nålevende befolkningsgruppen på Sri Lanka. I dag antas veddas å utgjøre mindre enn én prosent av Sri Lankas befolkning.

Faktaboks

Også kjent som

wanniyalaeto

Geografisk tilhørighet

Vedda
Veddaer på slutten av 1800-tallet, da folkegruppa fortsatt levde sin tradisjonelle livsstil. Bildet er tatt av en nederlandsk fotograf.
Av .

Etnisk er de knyttet til urbefolkningen i jungelområdene i Sør-India og til tidlige befolkninger i Sørøst-Asia. De har nå i stor grad blitt absorbert i den moderne singalesiske befolkningen. Veddas snakker ikke lenger sitt opprinnelige språk, bare litt av ordforrådet er nedtegnet. De snakker singalesisk eller tamil.

Sri Lanka

I dag bor befolkningsgruppen spredt i små bosetninger i Hunnasgiriya-åsene i det sentrale Sri Lanka, opp til kystnære lavlandet i øyas øst. Vedda-folket bodde på hele Sri Lanka, inntil indo-ariere, som nå er det dominerende singalesisk-buddhistiske folket, kom til Sri Lanka fra India rundt 500 fvt. Befolkningsgruppen bodde i huler, jaktet vilt med pil og bue og samlet ville planter og honning.

Veddas i dag

I mange århundrer ble Vedda-folket stigmatisert og undertrykt av det singalesiske styret. En del veddas får inntekter fra besøk av turister. Utviklingen har skapt store forandringer i Vedda-samfunnet, og enkelte har organisert seg og eksponert folkegruppens problemer i internasjonale urbefolkningsfora.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg