Kandy

Kandy. Blant byens mange historiske minnesmerker finnes tempelet Dalada Maligawa, ’Tanntempelet’, som rommer det som sies å være en av Buddhas hjørnetenner. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Kandy er en by i Sri Lanka, inne i landet. Byen ligger rundt 500 meter over havet og har 125 400 innbyggere (2016). Kandy ble grunnlagt på 1200-tallet, og var i tiden 1592–1815 den siste hovedstaden for de singalesiske kongene.

Faktaboks

Uttale
kˈændi

Næringsliv

Byen er et handelssenter for nærliggende jordbruksdistrikter. I områdene rundt byen produseres te, kakao, gummi og ris.

Kandy er et administrativt, kommersielt, kulturelt og utdanningsmessig senter og tiltrekker seg mange pilegrimer og turister. Den omliggende regionen produserer det meste av Sri Lankas te, så vel som ris og andre avlinger. I nærheten er det kalksteinbrudd og det lages murstein og fliser.

Kultur og historie

Fra 1300-1400-tallet var Kandy et senter for både Mahayana og Theravada buddhisme. Byens historiske minnesmerker omfatter blant annet Dalada Maligawa, «Tanntempelet», som er en viktig buddhisthelligdom, det gamle kongeslottet samt en rekke andre templer. Det eldste er fra 1300-tallet. Byen står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Hoveddelen av byen har utsikt over en naturskjønn kunstig innsjø som ble bygget av Kandys siste konge i 1806.

Kandy har både et nasjonalmuseum og et arkeologisk museum.

Om lag 6 kilometer utenfor byen, i forstaden Peradeniya, ligger den verdensberømte botaniske hagen Peradeniya. Hagen er kjent for sine rike og varierte samlinger av tropiske planter. Den er blant annet kjent for sine palme-allér, blomstrende trær og orkideer.

I forstaden Peradeniya ligger også University of Peradeniya.

Kandy er en populær turistdestinasjon, både på grunn av sin historiske og religiøse betydning og på grunn av sin beliggenhet i naturskjønne omgivelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg