Utdanningssystemet på Sri Lanka består av førskole/barnehage, ni år grunnskole, to til fire år videregående opplæring og høyere utdanning. Skolegangen er gratis og obligatorisk i ni år.

Retten til gratis utdanning er grunnlovsfestet og myndighetene på Sri Lanka prioriterer utdanning til landets befolkning høyt. Grunnloven fastslår at man skal utrydde analfabetisme og sikre lik og universell tilgang til utdanning på alle nivå. I 1947 ble det innført gratis utdanning fra barnehage til høyere utdanning. Skolebøker og uniformer tilbys også gratis av myndighetene. Det reelle tilbudet på utdanning varierer noe ut ifra hvor i landet man bor. Myndighetene på Sri Lanka har overordnet ansvar for utdanningssystemet.

Sri Lankas er en tidligere britisk koloni og utdanningssystemet er stadig inspirert av det britiske. I tillegg til offentlige og private skoler finnes religiøse skoler og buddhistiske tempelskoler på alle nivåer (pirivenas). Flertallet av skolene er offentlige og majoriteten av barna går her. Undervisningsspråk i skolen er singalesisk og/eller tamil.

Ifølge UNESCO var 6,7 prosent av den voksne befolkningen over femten år analfabeter i 2019.

Grunnskole

Barna starter på skolen ved fylte fem år. Alle barn starter på skolen på Sri Lanka. Om lag 70 prosent av barna går på førskole (UNESCO, 2020).

Barneskolen er femårig. Gutter og jenter undervises for det meste sammen, men det finnes også kjønnssegregerte skoler. Barna følger nasjonalt pensum på barneskolen og det undervises i kjerneemner som språk, engelsk, matematikk, religion og naturfag. Ved slutten av barneskolen kan elevene velge å ta en eksamen hvor de med svært gode resultater kan gå videre til noen av de beste skolene i landet.

Ungdomsskolen varer i fire år fra sjette til niende trinn. Her undervises det i samme fag som på barneskolen og mer avanserte fag som historie og samfunnsfag. Elevene har eksamener ved utgangen av hvert skoleår.

Majoriteten av barna går på offentlige skoler, men det finnes også privatskoler. Selv om alle barn går på skolen er det stadig forskjeller mellom barn fra rurale og urbane områder. Hvor man går på skolen og sosioøkonomisk bakgrunn har fremdeles betydning for kvaliteten i utdanningen som tilbys. Eksempelvis er mange av de offentlige skolene lokalisert i byene og skolene på landsbygda får ofte mindre ressurser samt har større vanskeligheter med å rekruttere kvalifiserte lærere. En annen utfordring er at mange av skolene på landsbygda ikke har tilgang til internett, noe som var en utfordring under koronapandemien for å tilby digital undervisning da skolene var nedstengt i halvannet år fra starten av 2020.

Videregående opplæring

Elever søker opptak til videregående skoler basert på vitnemål fra ungdomsskolen. Så å si alle tar videregående opplæring og det er høy konkurranse for å komme inn på de beste skolene (UNESCO, 2018).

Videregående opplæring har en varighet på to år. Elevene undervises i seks kjerneemner som er første språk, fremmedsspråk, matematikk, naturfag, historie og religion. I tillegg til dette kan elevene ta valgfag.

Ved fullført videregående opplæring fortsetter elevene som ønsker skolegangen i to år hvor hovedfokuset er på opptaksprøver til høyere utdanning. Som alternativ har elevene også mulighet til å gå videre på yrkesfag i to år.

Høyere utdanning på Sri Lanka består av både private og offentlige universiteter og høgskoler. Det er høy konkurranse om studieplassene, særlig ved de offentlige universitetene som tilbyr gratis høyere utdanning og har begrenset antall studieplasser.

Universitetet i Colombo er den største institusjonen og har blant annet fakultet som tilbyr undervisning innen medisin, juss og økonomi.

Ifølge tall fra UNESCO begynte i overkant av 20 prosent i den aktuelle aldersgruppen høyere utdanning i 2020. Det er en overvekt av kvinnelige studenter.

Det er en utfordring med private høyere utdanningsinstitusjoner som ikke er akkreditert av myndighetene og som tar høye skolepenger. Disse tilbyr utdanningsgrader som ikke godkjennes av staten og har ved flere anledninger blitt møtt av protester blant befolkningen samt fagforeninger og studentorganisasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg