Skole og utdanning i Bosnia-Hercegovina

En skolegård i Travnik, midt i Bosnia-Hercegovina, i oktober 2018. En jente på den bosniakiske siden kaster ballen tilbake til den kroatiske delen av skolen. Skolen er etnisk delt, en av 56 i landet dette året. OSSE oppfordrer sterkt til å avvikle segregeringen.
Kunstakademiet er del av Universitetet i Sarajevo og ble grunnlagt i 1972. Bygningen er eldre; den er en tidligere kirke som opprinelig ble bygd under den østerrikske okkupasjonen i 1899.

Artikkelstart

Utdanningssystemet i Bosnia-Hercegovina følger et løp bestående av ni år grunnskole og tre til fire år videregående opplæring. Voksenopplæring er også tilgjengelig. Utdanning er gratis og obligatorisk i ni år fra barna er seks til 14 år gamle. Skoleåret begynner 1. september og slutter 31. august.

Utdanningssystemet er inndelt i to med et system for Føderasjonen Bosnia og Hercegovina og et for Republika Srpska. Utdanningssystemet i Republika Srpska er sentralisert mens det i Føderasjonen er desentralisert. Hver kanton har et eget utdanningsdepartement, og det føderale departementet i Sarajevo har hovedsakelig en koordinerende rolle. Brčko-distriktet har en viss selvstendighet og et eget utdanningsdepartement. På statlig nivå koordinerer departemetet for siviladministrasjon utdanningssektoren.

Den regionale organisasjonen OSSE har et oppdrag i landet for å sikre fred. I forbindelse med dette engasjerer de seg i utdanningssektoren, blant annet for å hindre etnisk diskriminering og segregering.

Det er svært få analfabeter i Bosnia-Hercegovina. Så å si alle i landet mellom 15 og 24 år kan lese og skrive. Blant de eldre og særlig blant kvinnene er andelen noe lavere.

Førskole

Førskolen i Bosnia-Hercegovina er inndelt i tre nivåer. Det første er et tilbud for barn mellom seks måneder og tre år. Deretter kan barn mellom tre og seks år gå i barnehagen. Den siste delen er et førskoleprogram for barn mellom 5,5 og 6,5 år.

Relativt få barn mellom null og fem år går i barnehagen (17,2 prosent i 2019). Det finnes ingen statlig garanti for å få barnehageplass. I tillegg er kostnadene høye på om lag 500 til 1500 NOK per dag, noe som hindrer at enda flere barn går i barnehagen. I Føderasjonen samt i Brčko-distriktet er barnehage opp til fem timer i uken gratis fra barna er fem år gamle, og barna må benytte seg av dette obligatoriske tilbudet. I Republika Srpska er dette også gratis, men ikke obligatorisk.

Grunnskolen

Barna kan begynne på skolen det året de fyller seks. Grunnskolen varer i ni år, som deles inn i tre avsnitt med en varighet på tre år. De første tre årene undervises elevene kun av klasseforstanderen sin.

Videregående opplæring

Videregående opplæring er gratis, men ikke obligatorisk. Så å si alle barn fortsetter skolegangen. Elevene begynner i videregående når de er 15 år gamle. Vitnemålet fra grunnskolen samt resultater fra avslutningseksamen gir mulighet til å søke opptak til de ulike linjene.

Elevene kan velge mellom yrkesfag med en varighet på tre til fire år eller allmennfaglig studieretning med varighet på fire år. Kun allmennfag kvalifiserer for opptak til høyere utdanning. På allmennfag undervises elevene blant annet i morsmålet, matematikk og et til to fremmedspråk. Det finnes også skoler med spesialisering innen kunst og musikk eller religiøse skoler.

PISA 2018

De 15 år gamle elevene skårer under gjennomsnittet av OECD-landene i PISA-undersøkelsen. Dette gjelder i leseferdigheter (403 mot 487 poeng), matematikk (406 mot 489 poeng) og naturvitenskap (398 mot 489 poeng). Elevenes sosioøkonomiske bakgrunn har forholdsvis lite å si for hvor godt elevene leser (7 prosent mot gjennomsnittlig 12 prosent i OECD).

Andelen av elevene som går på yrkesfaglig var den høyeste i undersøkelsen med 78,6 prosent. Mange av elevene hadde enten ikke eller kun kortvarig gått i barnehage (58,9 prosent). Elevene er ikke særlig redde for å mislykkes (plass 74 av 77 deltakerland). To tredjedeler av elevene går på en skole der rektoren oppgir at undervisningen påvirkes av mangel på tilstrekkelig undervisningsmateriell.

Høyere utdanning

Fullført fireårig videregående skole er en forutsetning for opptak til høyere utdanning. Studentene kan først ta en bachelorgrad på tre til fire år (minimum henholdsvis 180 og 240 studiepoeng), før de eventuelt fortsetter med en mastergrad på ett til to år (60 til 120 studiepoeng). Doktorgraden er treårig. Hvert semester består av 30 studiepoeng.

Det finnes ti offentlige og 39 private høyere utdanningsinstitusjoner i Bosnia-Hercegovina. Større universiteter finnes blant annet i Sarajevo, Banja Luka, Mostar og Tuzla.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Bakir Ahmethodzic

Det er blitt endringer i skolesystemet i Bosnia, slik at det nå er 9 års gratis obligatorisk skolegang (grunnskole).<br /><br />Lærer

svarte Arne Forsgren

Mange takk for kommentaren! Den er nå tatt til følge.AF

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg