Faktaboks

Mostar
Uttale
mˈostar
Bosnia-Hercegovina (Mostar)

Fra byen Mostar, ca. 100 km sør for Sarajevo. Den nye broen over Neretva er en nøyaktig kopi av den gamle broen som var fra 1566, og som ble ødelagt under den bosniske borgerkrigen 1992–95. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Mostar. Den muslimske bydelen, på vestbredden av Neretva.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Stari Most.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mostar er en by i Bosnia-Hercegovina, på begge sider av den dypt innskårne elven Neretva. Byen har 128 448 innbyggere (2013).

Økonomi og transport

De viktigste næringsvirksomhetene er aluminium- og metallindustri. I byen er det også vin-, tobakks- og tekstilindustri. Mostar internasjonale flyplass er sju kilometer sørøst for byen.

Kultur og utdanning

Mostar er både katolsk og ortodokst bispesete. Byen er ett av Bosnia-Herzegovinas store turiststeder, framfor alt den muslimske bydelen på vestbredden av Neretva på grunn av det orientalske preget.

Universitetet i Mostar ble etablert i 1977, på basis av den fransiskanske teologiske skolen fra 1895. I dag har universitetet ti fakulteter og cirka 16 000 studenter.

Historie

Byen ble i løpet av 1993–1994 påført store skader på grunn av krigshandlinger. Blant annet ble den velkjente gamle broen Stari Most («den gamle bro») fra 1566 totalskadd i 1993. Broen ble gjenoppbygd i 2004, og ble året etter ført opp på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg