Faktaboks

Tuzla
Etymologi
tyrkisk ‘salt’
Uttale
tˈuzla

Tuzla er en by i Bosnia-Hercegovina, 81 kilometer nordøst for Sarajevo. Byen har 142 486 innbyggere (2018).

Økonomi og transport

Tuzla har siden 1880-årene vært en viktig industriby, basert på utvinning av salt og brunkull i områdene utenfor byen. I dag er også kjemisk og elektroteknisk industri viktige næringsvirksomheter. Tuzla internasjonale flyplass er lokalisert 16 kilometer utenfor byen.

Kultur og utdanning

I 1947 ble det i Tuzla åpnet et museum for nasjonal frigjøring. Dette museet endret i 1962 navnet til Museet for Øst-Bosnia. Museet har avdelinger Øst-Bosnias historie og arkeologi, kunst og mineraler i Øst-Bosnia, herunder saltutvinning. Moskeen Turalberg er fra det 16. århundre. Den serbisk-ortodokse katedralen ble bygd i 1926.

I 1958 ble det etablert en offentlig høyskole i byen, som i 1976 fikk status av universitet. Tuzla universitetet har 13 fakulteter og et kunstakademi med vel 10 000 studenter. Det er også to private universiteter i Tuzla.

Historie

Byen har lange tradisjoner med saltutvinning. Allerede på 900-tallet var stedet kalt Soli («salt»). Arkeologiske funn på stedet viser bosetning helt fra neolittisk tid, og Tuzla regnes som en av Europas eldste bosetninger med kontinuerlig bosetting.

Under borgerkrigen i 1990-årene var Tuzla en strategisk viktig by, og ble sterkt ødelagt. Byen mottok i denne tiden flere titusener flyktninger. Cirka 650 norske FN-soldater var stasjonert her fra høsten 1993 til julen 1995.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Olav Rokne Erichsen

Norske FN-soldater var stasjonert her fra høsten 1993

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg