Føderasjonen Bosnia og Hercegovina – del av Bosnia-Hercegovina

Føderasjonen Bosnia og Hercegovina er en av to delstater i Bosnia-Hercegovina.

Etter Dayton-avtalen, som fikk en slutt på Bosnia-krigen i 1995, er Bosnia-Hercegovina delt inn i to «entiteter», eller delstater. Føderasjonen Bosnia-Hercegovina og Republika Srpska (Den serbiske republikk) er de to entitetene. Den ene delstaten er altså selv en føderasjon. Tidligere ble den kalt den bosnisk-kroatiske føderasjonen, ettersom den danner rammen om selvstyret for de bosnierne som har muslimsk og romersk-katolsk bakgrunn, eller er etterkommere av slike.

Føderasjonen har 2,4 millioner innbyggere av Bosnia-Hercegovinas samlede befolkning på 3, 8 millioner. Blant Føderasjonen Bosnia-Hercegovinas befolkning er 69 prosent bosnjaker, 21 prosent kroater, fire prosent serbere og seks prosent «andre», blant annet bosniske rom.

De største byene i Føderasjonen Bosnia-Hercegovina er Sarajevo, Tuzla, Zenica, Mostar og Bihać. Bare Sarajevo med 291 000 innbyggere har over 100 000 innbyggere (2013).

Føderasjonen utgjøres av de ti kantonene, hvorav noen er definert som bosniske, noen som kroatiske og atter andre som delt. De siste har kompliserte maktdelingsordninger mellom de to etniske gruppene. Lovgivining og administrasjon kan variere mellom kantonene. Føderasjonen har 79 kommuner (2014).

Bosnia-Hercegovinas nasjonalforsamling har 42 medlemmer. Av disse velges 28 fra Føderasjonen Bosnia-Hercegovina og 14 fra Republika Srpska. Nasjonalforsamlingens øvre kammer – Nasjonenes hus (Dom naroda) – har 15 medlemmer.

Den lovgivende forsamlingen i Føderasjonen Bosnia-Hercegovina – Parlament FBiH – har to kamre. Det øvre kammeret – Representantenes Hus – har 98 medlemmer. Det lavere kammeret – Folkenes Hus – har 58 medlemmer. Parlament FBiH velger fem bosniere og fem kroater blant sine medlemmer til Nasjonenes hus, og tilsvarende velger den lovgivende forsamlingen i Republika Srpska fem serbere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.