Serbias flagg
Serbias flagg
Våpenet ble antatt som republikken Serbias våpen i 2004, riksvåpen fra 2006. Det er i hovedsak identisk med kongeriket Serbias riksvåpen fra 1882 til 1918.
.
Lisens: fri

Serbias flagg har tre like brede, horisontale striper i rødt, blått og hvitt (regnet ovenfra). Statsflagget er i tillegg belagt med riksvåpenet litt til venstre for midten.

Riksvåpenet er et kronet, rødt skjold belagt med en sølv dobbeltørn med gullbevæpning. Ørnen er belagt med et rødt skjold kvadrert av et sølv kors, og i hvert av feltene er det et sigdformet sølv serbisk fyrstål. I skjoldfoten er ørnen flankert av to franske liljer i gull.

Flagget

Forbildet for Serbias flagg er Russlands flagg fra 1696 til 1858 og fra 1896 til 1917, som har stripene i omvendt rekkefølge, med hvitt øverst. Disse flaggfargene ble betraktet som «panslaviske farger» etter den panslaviske kongress i Praha i 1848, og flere slavisktalende land har valgt flagg inspirert av det russiske – Bulgaria, Slovakia og Slovenia.

Denne serbiske trikoloren går tilbake til 1835 og ble brukt av fyrstedømmet Serbia og av kongedømmet Serbia fra 1882 til dannelsen av kongeriket Jugoslavia i 1918. Flagget ble beholdt som delstatsflagg, og i 1947 ble det belagt med en rød kommuniststjerne. Ved dannelsen av den jugoslaviske føderasjonen (Serbia og Montenegro) i 1992 ble kommuniststjernen fjernet, og ved atskillelsen fra Montenegro i 2006 ble flagget igjen staten Serbias nasjonalflagg.

Riksvåpen

Serbias nåværende riksvåpen ble innført da kongedømmet ble proklamert i 1882, og det ble gjeninnført av republikken Serbia etter oppløsningen av Jugoslavia i 1992.

Fyrstålene i skjoldet har vært tolket på flere måter. Allerede på 1100-tallet ble et tetragramkors med fire fyrstål eller beta-tegn brukt som symbol for det bysantinske riket og forklart som keisernes motto Βασιλευς Βασιλεων Βασιλευων Βασιλευσιν, kongenes konge, hersker over konger. Tetragrammet gikk i middelalderen i arv til serberne, som oppfattet «fyrstålene» som de kyrilliske bokstavene S, skrevet som C, og det ble tatt i bruk som nasjonalt symbol under frigjøringen fra Det osmanske riket. Serberne tolket det som mottoet Samo sloga Srbina spasava, «bare enighet redder serberne».

Våpenet er Obrenović-dynastiets gamle våpen, antatt i 1882. Dobbeltørnen, et gammelt bysantinsk symbol, ble brukt av Nemanjić-dynastiet i middelalderen. Både ørnen med to hoder og tetragrammet med bokstaver eller ildstål er Serbias arv fra Bysants.

Våpenet ble antatt som Serbias våpen i 2004 og har vært riksvåpen siden 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg